În timp ce România răspunde la ordinul Comisiei Europene, Polonia plafonează prețurile la energie și în 2025

Cu un sistem energetic național aflat în cea mai neagră perioadă a existenței lui, din cauza deficitului tot mai accentuat de producție, Guvernul a ales să respecte, obedient, ordinele venite de la Bruxelles și să taie plafonarea prețurilor la energie. Între timp, Polonia, care înregistrează la ora actuală un preț la energie cu aproape 30 de euro/MWh mai mic decât al țării noastre, a decis să prelungească plafonarea prețurilor pentru consumatorii casnici și în 2025, pentru a reduce inflația, scrie national.ro.

„Ordinele Comisiei Europene nu se discută, se execută. Aceasta este deviza Guvernului, astfel că plafonarea prețurilor la energie nu mai are nicio șansă să se prelungească în 2025. Între timp, însă, Polonia, cu prețuri la energie mai mici cu 30 de euro decât în România, a anunțat că prelungește și în 2025 plafonarea prețurilor la energie pentru consumatorii casnici.

Momentul aprilie al anului viitor este unul extrem de periculos și, cu tot optimismul afișat de ministrul Sebastian Burduja, nimeni nu poate evita o explozie a prețurilor. Și asta în primul rând pentru că România se află, în prezent, într-un deficit grav de energie, din cauza închiderilor capacităților de producție pe cărbune și a timpului îndelungat necesar pentru construirea centralelor nucleare și a celor pe gaze.
Ministrul Energiei nu ratează nicio ocazie pentru a spune că vina pentru această situație aparține absenței investițiilor în capacități de producție din ultimii 30 de ani. O afirmație cât se poate de tendențioasă și de inexactă. Și asta pentru că, până în 2019, când la conducerea Ministerului Energiei a venit Virgil Popescu, groparul capacităților pe cărbune, România era exportator net de energie.
Pentru că tot l-a lăudat recent Burduja pe colegul lui de partid, Virgil Popescu, trebuie să reiterăm faptul că România a investit peste 600 de milioane de euro pentru desulfurarea grupurilor pe cărbune de la Complexul Energetic Oltenia, motorul energiei românești, tocmai pentru că așa ne-a cerut Comisia Europeană. După eforturi financiare uriașe, imediat ce a fost finalizată investiția, Comisia Europeană ne-a obligat să facem un plan de închidere a grupurilor pe cărbune, pe motiv că produc gaze cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală.

 

Expertul în energie, ing. Dan Andreescu, a făcut un calcul exact al efectului asupra climei pe care îl are distrugerea capacităților de producție din România. Astfel, eliminarea cărbunelui și hidrocarburilor din producția de energie din țara noastră va contribui la obținerea unei reduceri a temperaturii globale cu 0,000.0031 grade C (trei milionimi de grad Celsius).

Pentru evaluarea efectului eliminării combustibililor fosili din producerea de energie electrică în România asupra încălzirii globale ing. Dan Andreescu a luat în calcul ponderea factorilor care intervin. Factorul biosferă: istoria geologică a pământului arată o inexorabilă alternanță cald/frig, datorată fluctuației proceselor exoterme din miezul metalic al pământului, cât și a activității solare. Efectul biosferei și al fenomenelor geofizice nu poate fi mai mare de 20% , deci C1= 20/100. Factorul activitate umană: în totalul efectului de seră produs de biosferă și geofizică ponderea activității umane este de 25%, deci C2= 25/100. Factorul Uniunea Europeană: din ansamblul efectului de seră produs de activitatea umană, ponderea Uniunii Europene este de 7%, deci 3=7/100. Factorul România: din ansamblul Produsului Intern Brut al UE, România reprezintă 1,8%, deci C4 = 1,8/100.

Un ultim factor luat în calcul de ing. Dan Andreescu este energia electrică. Consumul de combustibili fosili pentru producerea de energie electrică este de maximum 25% din consumul total de combustibili fosili al României, deci C5= 25/100.

”Făcând produsul acestor factori, găsim că ponderea eliminării combustibililor fosili din producția de energie electrică a țării asupra efectului de seră, deci, a încălzirii globale, este de 0,0000157. Studiile pe tema încălzirii globale arată că încălzirea globală va fi de 0,2 grade C pe deceniu. Ca urmare, eliminarea combustibililor fosili din producția de energie electrică o României va contribui cu o reducere a acestei creșteri, până în 2035, cu 0,000.0031 grade C, adică trei milionimi de grade Celsius”, arată ing. Dan Andreescu”, arată national.ro.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare