Incendiul dintr-un sit UNESCO din Argentina, provocat de o mână criminală

Incendiul care a distrus începând de joia trecută aproximativ 600 de hectare din Parcul Naţional Los Alerces, un sit înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO din Patagonia argentiniană, a fost provocat de o mână criminală, au anunţat autorităţile locale, transmite luni AFP, potrivit Agerpres.

„Avem confirmarea că incendiul a început în mod intenţionat”, a declarat Ignacio Torres, guvernatorul provinciei Chubut, care a survolat zona duminică.

„Cei responsabili de declanşarea incendiului vor trebui să răspundă în faţa instanţelor”, a adăugat el, solicitând „un tratament exemplar”.

Zeci de pompieri continuă să lupte cu incendiul care a făcut ravagii în acest parc timp de trei zile, pentru a împiedica flăcările să ajungă în oraşele învecinate Esquel şi Trevelin, situate la aproximativ 2.000 de kilometri sud-vest de Buenos Aires.

Într-un interviu acordat postului de radio Rivadavia, guvernatorul a declarat că îi suspectează pe membrii Rezistenţei ancestrale Mapuche (RAM) pentru declanşarea incendiului. Acest grup radical, însă marginal, al comunităţii indigene revendică terenuri luate de stat în secolul al XIX-lea şi militează contra defrişărilor.

Torres a subliniat, însă, diferenţa dintre comunitatea indigenă „care lucrează foarte bine” şi membrii RAM, acuzaţi că ar fi „mincinoşi” şi că s-ar implica în „activităţi imobiliare”.

În plină vară australă, Patagonia argentiniană, o regiune deşertică răcoroasă şi vântoasă din extremitatea sudică a ţării, se confruntă zilele acestea cu temperaturi record de peste 40 de grade Celsius.

Parcul Los Alerces, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în 2017, se întinde pe aproape 190.000 de hectare. Glaciaţiunile succesive au modelat peisajul din regiune şi au creat o varietate de forme spectaculoase, circuri glaciare, şiruri de iazuri, lacuri limpezi, văi suspendate, aflorimente stâncoase şi văi în forma literei „U”. El găzduieşte unele dintre ultimele petice rămase de pădure patagoniană primară, precum şi multe specii de floră şi faună endemice şi pe cale de dispariţie, inclusiv cea mai veche populaţie de alerce sau chiparos patagonian, un conifer endemic din America de Sud.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare