Începe cea de-a XIII-a ediţie a Congresului Studenţilor din România

Uniunea Studenţilor din România (USR) desfăşoară cea de-a XIII-a ediţie a Congresului Studenţilor din România (CSR) în perioada 2-4 iulie, la Palatul Parlamentului, în sala ,,C.A. Rosetti”. Tema ediţiei de anul acesta, „Educaţia în pandemie şi post-pandemie” rezumă evenimentele din ultimul an.

Pornind de la aspectele care au stat la baza tranziţiei sistemului de învăţământ universitar în mediul online, identificate în urma distribuirii chestionarului: ,,Satisfacţia calităţii vieţii studenţeşti”, vom dezbate problemele care au afectat comunitatea studenţească. Astfel, obiectivul nostru este să asigurăm continuitatea măsurilor care au avut un efect pozitiv de la începutul pandemiei şi să propunem/găsim soluţii pentru adaptarea învăţământului superior la cerinţele actuale.

În prima parte a zilei de sâmbătă, 3 iulie, va avea loc Adunarea Plenară ce va debuta cu discursul Ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman. În continuare, printre invitaţii prezenţi la eveniment, se numără: rectorul Facultăţii de Medicină şi Farmacie ,,Carol Davila” Bucureşti, Prof. univ. dr. Viorel Jinga, prorectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Conf. univ. dr. Dan Gabriel Dumitrescu. Prin videoconferinţă va fi prezent şi preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), Prof. univ. dr. Daniel David.

În cea de-a doua partea a zilei, accentul va cădea pe impactul culturii din România în rândul studenţilor, cultura aflându-se pe o pantă descendentă în rândul preocupărilor studenţilor. Astfel, USR organizează o conferinţă motivaţională susţinută de către rectorul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (UNATC): Prof. univ dr. Liviu Lucaci, precum şi de către fostul rector UNATC, Prof. univ. Dr. Adrian Titieni. Totodată, va fi prezentă şi doamna director a Teatrului Evreiesc de Stat, actriţa Maia Morgenstern.

La eveniment sunt aşteptaţi peste 100 de reprezentanţi ai studenţilor din toată ţara.

Valorile fundamentale ale CSR-ului rămân iniţiativa, implicarea, unitatea, diversitatea, socializarea, prin intermediul cărora se creează un liant atât între studenţi cu principalii reprezentanţi decizionali din domeniul educaţional, cât şi cu instituţiile conexe, având scopul de a identifica problemele actuale ale tinerilor şi de a genera strategii de rezolvare a acestora.

Congresul Studenţilor din România se bucură de o tradiţie de succes, cu invitaţi şi personalităţi de seamă, reuşind încă din 2008 să fie un pilon pentru Legea Educaţiei şi este menit să identifice, evalueze şi soluţioneze problemele din cadrul sistemului socio-educaţional actual.

Ediţiile precedente au urmărit implementarea unor legi prin intermediul cărora studenţii pot beneficia de acestea încă din primii ani de facultate. Legea Internshipului a pornit ca o iniţiativă a Uniunii Studenţilor din România, în urma unei dezbateri în 2013, din cadrul Congresului Studenţilor din România, menită să faciliteze trecerea de la şcoală la viaţa activă în mediul economic. În anul 2010, Legea Educaţiei prin care s-a solicitat universităţilor publicarea unui feedback oferit de studenţi, pentru cadrele didactice.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare