Conform unei informări din partea Gărzii Nationale de Mediu, în perioada 2016-2017, Garda Națională de Mediu a efectuat trei controale la unitatea menționată, respectiv două în 2016 şi unul în 2017. Unul dintre ele, efectuat în 2016, s-a soldat cu o sancţiune în valoare de 40.000 lei pentru faptul că agentul economic nu a întocmit şi transmis raportarea datelor cu privire la clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi a amestecurilor periculoase.
- În urma controlului efectuat în 2017, a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 20.000 lei pentru neactualizarea notificării substanţelor periculoase depozitate pe amplasament. Controlul a fost efectuat împreună cu reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara.
În ceea ce privesc masurile luate in perioada declansarii incendiului, în data de 12.09.2017, ora 17:00, Garda Națională de Mediu – CJ Hunedoara a fost informată de ISU Hunedoara că la unitatea de fabricare şi prelucrare a uleiurilor esenţiale şi secundare, situată la periferia oraşului Orăştie, a izbucnit un incendiu. Imediat, o echipă de intervenţie a Gărzii Naționale de Mediu s-a deplasat la faţa locului, asigurându-se monitorizarea permanentă a evenimentului. Pentru a veni în sprijinul comisarilor GNM din Hunedoara, în scurt timp a ajuns și o echipă de comisari de la Comisariatul General, condusă de unul dintre comisarii generali adjuncți. Precizăm faptul că am informat Agenţia Pentru Protecţia Mediului, care a deplasat echipamentele necesare pentru monitorizarea calităţii aerului. De asemenea, GNM a informat, atât telefonic cât şi în scris, Sistemul de Gospodărire a Apelor Hunedoara pentru a avertiza utilizatorii de apă situaţi în aval de locul incidentului asupra posibilităţii ca apele pârâului Orăştie, respectiv ale râului Mureş, să fie afectate de incident. De asemenea, GNM a solicitat Apelor Române să preleveze, în regim de urgenţă, probe de apă în zonele în care comisarii GNM au constatat irizaţii importante de substanţe potenţial poluante, inclusiv în zona de confluenţă a pârâului Orăştie cu râul Mureş. În urma măsurătorilor, au fost înregistrate depăşiri ale indicatorilor privind calitatea aerului, cât şi ale celor privind calitatea apei, fapt care a generat şi mortalitate piscicolă. Sistemul de Gospodărire a Apelor a amplasat mai multe baraje flotante, astfel încât să se stopeze propagarea undei de poluare.
În data de 13.09.2017, în jurul orei 12:00, incendiul a fost localizat şi lichidat de către echipajele ISU. Imediat după ce ISU va permite accesul pe amplasament, Garda Națională de Mediu va efectua un nou control în timpul căruia, în funcţie de cele constatate, se vor aplica sancţiunile care se impun. Pentru nerespectarea măsurilor stabilite anterior, sancţiunea contravenţională prevăzută de legislaţia în vigoare este de 100.000 lei. Totodată, va fi analizată posibilitatea identificării elementelor care să constituie probe pentru a înainta o sesizare penală către autorităţile competente.
În perioada 2016-2017, Garda Națională de Mediu a efectuat trei controale la unitatea menționată, respectiv două în 2016 şi unul în 2017. Unul dintre ele, efectuat în 2016, s-a soldat cu o sancţiune în valoare de 40.000 lei pentru faptul că agentul economic nu a întocmit şi transmis raportarea datelor cu privire la clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi a amestecurilor periculoase. În urma controlului efectuat în 2017, a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 20.000 lei pentru neactualizarea notificării substanţelor periculoase depozitate pe amplasament. Controlul a fost efectuat împreună cu reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara.
Se ma precizează că unitatea deţine autorizaţia de mediu nr. 272/20.08.2012, emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, cu termen de valabilitate 20.08.2022.
ecopolitic.ro/sursa : gnm