India a lansat cu succes prima rachetă produsă de o companie privată

India a lansat cu succes vineri prima sa rachetă dezvoltată de o companie privată, un punct de referinţă în eforturile acestei ţări de a crea o industrie spaţială comercială la costuri competitive, transmite Reuters, explică Agerpres.

Racheta Vikram-S, care cântăreşte 545 kg, a decolat de pe poligonul de lansare de lângă Chennai al agenţiei spaţiale indiene şi a atins o altitudine maximă de 89,5 km.

Vikram-8 poate atinge Mach 5 (de cinci ori viteza sunetului) şi transporta o încărcătură de 83 kg până la o înălţime de 100 km, a afirmat compania producătoare, Skyroot, un startup în domeniul industriei spaţiale.

Imagini video au arătat racheta decolând de la centrul spaţial, lăsând în urmă o dâră de fum şi foc. Vikram-8 a căzut în Golful Bengal după circa 5 minute de la lansare, potrivit oficialilor.

‘Sunt bucuros să anunţ încheierea cu succes a Misiunii Prarambh, începutul’, a declarat Pawan Goenka, şeful agenţiei guvernamentale indiene care coordonează activităţile spaţiale din sectorul privat.

Skyroot şi-a fixat ca ţintă reducerea costurilor de dezvoltare cu până la 90% faţă de platformele actuale de lansare de sateliţi de mici dimensiuni.

Compania se aşteaptă să reuşească aceste economii prin folosirea unei arhitecturi de rachetă ce poate fi asamblată în mai puţin de 72 de ore, cu materiale compozite, şi are în plan să înceapă anul viitor lansări cu transport de sateliţi.

Guvernul indian promovează dezvoltarea unei industrii spaţiale private care să completeze programul spaţial al statului, cunoscut pentru lansările şi misiunile sale cu costuri accesibile.

Sonda spaţială trimisă de India spre Marte în 2014 a costat doar 74 milioane de dolari şi a intrat în atenţia presei pentru faptul că a fost mai ieftină decât ‘Gravity’, film câştigător de premii Oscar în acelaşi an.

Până acum, Organizaţia Indiană de Cercetare Spaţială (ISRO), agenţie de stat, avea monopolul asupra lansărilor de rachete în India.

Rachetele construite de Skyroot sunt numite după fizicianul şi astronomul Vikram Sarabhai, considerat părintele programului spaţial al Indiei.

Skyroot, cu sediul în Hyderabad, fondată în 2018 şi sprijinită de fondul suveran singaporez GIC, a fost primul startup din domeniul spaţial care a semnat un acord pentru a utiliza instalaţiile de lansare şi testare ale ISRO după ce guvernul a deschis uşa pentru companiile private în 2020.

Skyroot a atras până acum finanţări de 5,26 miliarde de rupii (64,42 milioane de dolari) şi are în jur de 200 de angajaţi, dintre care aproape 100 au fost implicaţi în proiectul Viskram-8, a precizat compania.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare