India va trimite tigri în Cambodgia

India va trimite în acest an patru tigri în Cambodgia, o premieră destinată refacerii populaţiei de tigri din acest regat din Asia de Sud-Est, practic dispărută, a anunţat joi ambasadoarea Indiei la Phnom Penh, informează AFP, conform Agerpres.

„Dacă proiectul va reuşi, va fi primul proiect de transfer de tigri realizat vreodată în lume”, a subliniat ambasadoarea Devyani Khobragade. „Este un proiect istoric”, a adăugat ea.

Niciun tigru nu a mai fost văzut în Cambodgia din 2007, când ultimul exemplar a fost filmat de o cameră capcană. Tigrii de Indochina, care populau odinioară în număr mare pădurile cambodgiene, sunt consideraţi din 2016 o subspecie „funcţional dispărută”, cazând victime braconajului, potrivit activiştilor de mediu.

Noii sosiţi, un mascul şi trei femele, vor fi transferaţi iniţial într-o pădure de 90 de hectare situată într-o rezervaţie naturală din jungla Cardamom (sud-est) pentru a se putea aclimatiza la noul lor mediu înainte de a fi eliberaţi în sălbăticie.

În februarie au fost instalate peste 400 de camere la un kilometru distanţă una de alta în rezervaţia Munţilor Cardamom pentru a monitoriza fauna sălbatică, în special prada obişnuită a tigrilor, cum ar fi cerbii şi mistreţii.

Înainte de a trimite cei patru tigri în Cambodgia, conform unui acord semnat în 2022, India vrea să se asigure că există suficientă pradă pentru tigri şi nicio posibilitate de braconaj, a declarat ambasadoarea.

De îndată ce datele privind prada vor fi disponibile, iar sezonul musonic se va încheia, „ar trebui să avem aceşti tigri”, a dat asigurări Khobragade presei. Dacă totul decurge bine, sosirea lor ar putea „chiar să aibă loc înainte de noiembrie sau decembrie”, a adăugat ea.

Ministerul Mediului din Cambodgia şi ONG-ul de protecţie a naturii Alliance of Wildlife (WA) şi-au exprimat convingerea că zona de primire este pregătită pentru tigri.

„Nu există capcane în zona centrală (unde vor trăi) tigrii, zero, şi aşa va rămâne”, a constatat fondatoarea şi directoarea WA, Suwanna Gauntlett.

Şaisprezece posturi de pază au fost amplasate în jurul zonei, inclusiv un post de observaţie pentru a monitoriza felinele, precum şi un ţarc, un tunel pentru pradă şi un punct de apă, a adăugat ea.

Tigrii vor purta emiţătoare care le vor permite să fie localizaţi, pentru siguranţa animalelor şi a sătenilor, au subliniat responsabilii.

Dacă experienţa se dovedeşte a fi reuşită, alţi tigri vor putea fi importaţi în Cambodgia în următorii cinci ani, potrivit unor responsabili ai Ministerului Mediului.

Cambodgia, Laos şi Vietnam şi-au pierdut populaţia autohtonă de tigri, iar în Myanmar trăiesc în sălbăticie doar 23 de tigri.

India are o populaţie de peste 3.600 de tigri în sălbăticie, conform statisticilor guvernamentale, un rezultat bun datorat unei politici intensive de conservare a speciei.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare