Indiferent care ar fi guvernul Taiwanului, există o singură Chină, subliniază Beijingul

Autorităţile chineze au afirmat luni, după preluarea funcţiei de către noul preşedinte taiwanez Lai Ching-te, că, indiferent de guvernul aflat la putere în insulă, „faptul” că aceasta face parte din China nu se va schimba, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Oricare ar fi evoluţia situaţiei politice interne a Taiwanului, aceasta nu va schimba cu nimic faptul istoric şi juridic că cele două maluri ale strâmtorii (Taiwan) aparţin unei singure şi aceleiaşi Chine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Webin.

Insula cu 23 de milioane de locuitori se autoguvernează din 1949, dar este considerată o provincie rebelă de către Beijing, care a avertizat luni şi că eforturile vizând independenţa Taiwanului vor duce la un „impas”.

„Indiferent sub ce formă, urmărirea independenţei şi secesiunii Taiwanului este sortită eşecului”, a subliniat Wang Webin.

Noul preşedinte al Taiwanului Lai Ching-te, care a depus luni jurământul la palatul prezidenţial din Taipei, a fost descris de Beijing drept un „separatist periculos” pentru declaraţiile sale mai vechi în favoarea independenţei, deşi ulterior şi-a atenuat acest discurs.

Acesta a invitat totuşi China, în discursul de la învestitură, „să înceteze intimidările politice şi militare împotriva Taiwanului”, să îşi asume alături de insula independentă de facto răspunderea faţă de omenire „de a menţine pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan şi în întreaga regiune” şi să urmărească „eliberarea lumii de teama războiului”.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare