Industria de război pentru Ucraina se mută în România; compania germană Rheinmetall își deschide a doua bază de producție militară în ţara noastră

„Compania germană Rheinmetall își deschide a doua bază de producție militară în România. Motivul este legat de apropierea României de Ucraina, dat fiind că toată tehnica militară produsă, cât și reparațiile vehiculelor blindate sunt dedicate Ucrainei, ne spun sindicaliștii din industria de apărare. Țara noastră devine, astfel, teritoriul industriei de război pentru Ucraina, în conflictul cu Federația Rusă”, scrie national.ro.
„Ca să transfere mai repede tehnica militară și ca să nu distrugă infrastructura rutieră și cea de pe calea ferată, firmele puternice din Europa din industria de armament au început să-și mute producția în România. Un exemplu în acest sens este extinderea companiei germane Rheinmetall, care a cumpărat o fabrică privată de vehicule militare din Mediaș, după ce construise o bază de reparații militare în Satu Mare.
”Este o bătălie mare a firmelor puternice din Europa de a intra în această zonă, cu un singur scop major, acela de a produce armament necesar războiului din Ucraina. Rheinmetall a făcut o expansiune puțin pe Ungaria, dar mai mult în România, la Satu Mare și la Mediaș, pentru că, intrând la noi, au acces mult mai rapid la zona războiului din Ucraina și, bineînțeles, toată lumea se gândește la un câștig rapid. Evident, au ales și o societate destul de bine pusă la punct pe sectorul militar, unde nu trebuie mari investiții ca să dea drumul la producția de vehicule militare. Totodată, vor fabrica diverse componente pentru tehnica militară pe care o au acum ucrainenii. Sigur, au ales să cumpere o firmă privată, pentru că o societate de stat, ca să o scoată la privatizare, durează între 5 și 7 ani”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIAA).
Directorul executiv al Rheinmetall, Armin Papperger, susține că achiziția Automecanica Mediaș ar contribui la consolidarea capacităților defensive ale UE și NATO pe flancul estic al Europei. La Satu Mare, Rheinmetall a făcut o bază de reparații, atât pentru vehicule blindate, cât și pentru alte mijloace de transport militare, tot pentru Ucraina. ”Este clar că Rheinmetall încearcă să-și consolideze poziția în zona României. Cu siguranță, compania își va căuta parteneri ca să producă anumite componente militare pe teritoriul României”, ne spune Constantin Bucuroiu, președintele ASIAA.
Automecanica Moreni are și ea o istorie comună cu Rheinmetall, de prin 2016, când s-a făcut o societate mixtă cu cele două companii. La vremea respectivă, România avea un program strategic de interes național, transportorul blindat TBT 8×8 – AGILIS. În cei 3 ani cât a funcționat societatea mixtă, însă, firma germană nu a investit niciun ban și asta din cauza faptului că Ministerul Apărării Naționale s-a tot eschivat să dea comenzi ferme pentru acest produs. Evident, MApN a preferat să cumpere de la americani blindatele Piranha. Pentru că atunci nu era război în Ucraina, trebuia ca MApN să cumpere transportorul blindat produs în România și, atunci când producția creștea, să-l vândă și la export, spun sindicaliștii din industria de apărare.
”Cei de la Rheinmetall au observat că statul român le trage preșul de sub picioare și nu o să se materializeze nimic. Avantajul uriaș al României ar fi fost că acel transportor era proiectat de noi și ar fi rămas al nostru, pentru că aveam drept de proprietate intelectuală. Mai mult, transportorul urma să fie produs 85% în România și doar 15% în afara țării. Și apoi, puteai să-l vinzi peste granițe și să aduci bani la bugetul de stat. În cele din urmă, societatea mixtă s-a dizolvat, pentru că bloca activitatea Automecanica, dat fiind că în contract era prevăzut că, pe perioada cât există firma mixtă, compania noastră nu putea să producă nimic similar cu transportorul”, ne-a precizat Constantin Bucuroiu, președintele ASIAA. Pierderile statului român după abandonarea proiectului s-au ridicat la câteva milioane de euro, bani utilizați pentru cercetare, proiectare și dezvoltarea acestuia.
Electromecanica Ploiești, Mija, UPC Dragomirești, UMC Cugir și Carfil Brașov au peste 100% comenzi la export, ne spun sindicaliștii din industria de apărare. Acestea produc în special pentru Ucraina. ”UPC Dragomirești este cea mai dotată, cea mai modernă și cea mai automatizată stație de încărcare de muniție și are de lucru continuu. Mija are și ea comenzi pe loviturile anti-tanc și grenade. Singurele comenzi care lipsesc sunt cele de la Ministerul Apărării Naționale, care cumpără, aproape exclusiv, armament și tehnică militară din SUA, cu plata înainte și livrarea în 5-6 ani”, scrie national.ro.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare