joi, februarie 22, 2024

Inițiativă USR: Cetățenii pot direcționa 3,5% din impozitul pe venit către biblioteci

USR a depus, la inițiativa deputatului Cătălin Teniță, o inițiativă legislativă care introduce posibilitatea pentru cetățeni de a direcționa procentul de 3,5% din impozitul pe venit, asupra cărora pot dispune, și către bibliotecile publice.

Bibliotecile publice au un rol foarte important în comunitate, asigurând egalitatea accesului la informaţie şi la cărțile necesare educării, fără deosebire de statutul social sau economic, vârsta, sexul, apartenenţa politică, religia ori naţionalitatea utilizatorilor.

Măsura propusă este oportună mai ales în condițiile în care, în ultimii 10 ani, au fost închise aproximativ 3.000 de biblioteci, dintre care 750 de biblioteci publice, în ciuda faptului că legea spune clar că bibliotecile se pot închide doar dacă se desființează unitatea administrativ-teritorială respectivă.

Proiectul de lege creează premisele necesare pentru îmbunătățirea situației financiare a bibliotecilor, prin crearea posibilității de colectare a formularelor 3,5%. Totodată, are în vedere introducerea din oficiu a bibliotecilor de drept public cu personalitate juridică în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

Actualmente, Codul fiscal permite direcționarea a 3,5% din impozitul pe venit către organizațiile non-profit, instituțiile de cult și către bursele private acordate pentru susținerea studiilor. Introducerea bibliotecilor de drept public cu personalitate juridică în rândul beneficiarilor este un demers natural, având în vedere că acestea pot beneficia deja, conform legii, de donații și sponsorizări. Considerăm, așadar, că absența bibliotecilor din rândul entităților care pot beneficia de această facilitate fiscală reprezintă, mai degrabă o omisiune, intenția legiuitorului fiind aceea de a permite donațiile către biblioteci din partea persoanelor fizice.

Acest lucru nu înseamnă, în nici un caz, că autoritățile și instituțiile publice sunt exonerate de îndeplinirea sarcinilor legate de finanțarea bibliotecilor aflate în coordonarea lor. Cu toate acestea, sumele obținute prin colectarea formularelor de 3,5% vor reprezenta o plasă de siguranță importantă, atenuând vulnerabilitatea financiară a bibliotecilor și stimulând conturarea unei oferte mai bune și mai bogate de servicii pentru comunitate. Totodată, măsura va stimula bibliotecile să depună mai multă diligență înspre organizarea unor activități proprii de strângere de fonduri.

Impactul financiar este unul redus. În primul an, acesta este estimat la 1.500.000 lei, în vreme ce o continuare cu succes a programului de atragere a susținătorilor persoane fizice de către bibliotecile de drept public poate duce această sumă la 4.556.250 lei în 2027.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner