Inspectorii DGAF fac verificări în toată țara la stațiile ITP

Direcţia generală antifraudă fiscală (DGAF) acţionează sistematic prin analiza integrată a datelor fiscale disponibile la nivelul ANAF şi a celor disponibile la nivelul unor autorităţi de reglementare, pentru identificarea unor riscuri fiscale ce afectează semnificativ colectarea creanţelor fiscale, în anumite domenii specifice.

În cazul contribuabililor care efectuează ITP pentru autovehicule au fost identificate neconcordanţe semnificative între prestaţiile efectuate şi veniturile impozabile declarate. Astfel, la cei 600 de contribuabili selectaţi într-o primă fază la nivel naţional, inspectorii DGAF au identificat un număr foarte mare de prestaţii ITP nedeclarate din punct de vedere fiscal în anii anteriori, existând chiar şi diferenţe de peste 19.000 de prestaţii ITP nefiscalizate la un singur contribuabil.

Până în prezent, au fost finalizate 383 controale antifraudă în cadrul cărora au fost constatate creanţe fiscale suplimentare de peste 45 milioane lei.

Totodată, după o primă evaluare a rezultatelor, au fost constatate şi efecte indirecte în planul conformării. În acest sens, în prima jumătate a anului 2024, comparativ cu perioada similară a anului 2023, au fost emise peste 100.000 bonuri fiscale în plus, adică o creştere cu 18% a numărului de bonuri fiscale, iar valoarea absolută a sumelor fiscalizate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF) a crescut cu circa nouă milioane lei, reprezentând o creştere procentuală de 6%.

Un alt efect important al acţiunii DGAF, care indică o creştere consistentă în planul conformării la emiterea de bonuri fiscale, este faptul că, în perioada analizată, ecartul dintre numărul de prestaţii declarate la RAR şi numărul de bonuri fiscale declarat la ANAF prin intermediul AMEF s-a redus cu 56%, ceea ce indică o reducere substanţială a serviciilor nedeclarate.

Controalele inspectorilor antifraudă vor continua până la diminuarea consistentă a riscului fiscal din acest domeniu şi vor viza toţi contribuabilii al căror comportament fiscal este evaluat ca fiind unul inadecvat, în cadrul analizei de risc.

Le este recomandat tuturor contribuabililor care efectuează ITP să respecte legislaţia fiscală, să înregistreze sistematic toate veniturile realizate prin emiterea de bonuri fiscale ori de facturi, prin sistemul RO e-Factura, să respecte disciplina financiară şi să angajeze legal forţa de muncă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare