În marja Reuniunii Consiliului Guvernatorilor Institutului European de Administraţie Publică (EIPA), desfăşurată la Luxembourg, în perioada 27-28 iunie 2024, Ioana Roxana Melenciuc, preşedinta Institutului Naţional de Administraţie (INA), şi Marco Ongaro, directorul general al EIPA, au semnat un acord de cooperare important între cele două instituţii. Acest acord marchează un pas înainte în consolidarea cooperării internaţionale şi în creşterea calităţii serviciilor publice în Europa. INA şi EIPA sunt dedicate misiunii lor comune de a sprijini şi dezvolta funcţionarii publici pentru a răspunde eficient provocărilor actuale şi viitoare.
„INA este acum un membru oficial al boardului EIPA şi, prin această afiliere, va lucra şi mai îndeaproape cu instituţiile europene şi cu alte institute specializate în domeniul formării şi al cercetării la nivelul UE. Plusvaloarea în domeniul formării este adusă şi prin participare şi cooperare. Săptămâna aceasta, România, prin INA, a făcut un alt pas înainte pe drumul său european. Pe această cale doresc să mulţumesc şi Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pentru susţinerea acestui demers important pentru parcursul nostru european”, a spus Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan, secretar de stat şi preşedintă INA.
„Ne propunem ca toate statele membre ale UE să fie reprezentate în cadrul EIPA. Aderarea României consolidează reţeaua noastră paneuropeană şi ne permite să creştem capacitatea administraţiilor publice de pe întreg continentul. Îmbunătăţirea cooperării atât cu membrii actuali, cât şi cu cei aspiranţi ai UE, precum şi între aceştia, înseamnă că un număr tot mai mare de funcţionari publici pot învăţa şi se pot dezvolta cu ajutorul serviciilor noastre, în beneficiul comun al Europei şi al tuturor membrilor săi”, a transmis Marco Ongaro, director general EIPA.
INA este dedicat formării şi dezvoltării profesionale a funcţionarilor publici din România. Prin acest parteneriat strategic cu EIPA, INA îşi reafirmă angajamentul de a oferi formări de înaltă calitate şi de a contribui la consolidarea administraţiei publice din România şi din Europa.
EIPA, înfiinţată în 1981, la Maastricht (Olanda), oferă programe de învăţare şi dezvoltare, asistenţă tehnică şi cercetare comparativă pentru a dezvolta capacităţile funcţionarilor publici în gestionarea afacerilor europene. EIPA are sediul central în Maastricht şi un birou în Luxembourg. Anual, mai mult de 10.000 de funcţionari publici din instituţiile, organismele şi agenţiile UE, precum şi din administraţiile publice naţionale, participă la activităţile desfăşurate de Institut, rezultând un total de peste 15.000 de zile de activităţi pe an. Institutul este susţinut de statele membre ale UE, precum şi de Comisia Europeană, prin programul Erasmus+.