Întâlniri importante ale prim-ministrului Viorica Dăncilă în Portugalia

Aflată în vizită oficială în Republica Portugheză, Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut miercuri o zi plină de evenimente și întâlniri importante: a participat la ceremonia de inaugurare a unei piațete dedicate României, în orașul Estoril, situat în Cascais, suburbie a Lisabonei; a vizitat sediul Fundației Champalimaud din Lisabona, unul dintre cele mai prestigioase centre de cercetare din Europa urmată de întrevederea cu prim-ministrul Republicii Portugheze, Antonio Costa.

Participarea prim-ministrului Viorica Dăncilă la inaugurarea, în orașul portughez Estoril, a unei piațete dedicate României (Largo da Romenia)

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a participat miercuri, 6 iunie 2018, la ceremonia de inaugurare a unei piațete dedicate României, în orașul Estoril, situat în Cascais, suburbie a Lisabonei.

Piata romanesca PortugaliaEvenimentul a fost un prilej de evidențiere a relației privilegiate dintre cele două țări, pe care le leagă 100 de ani de relații diplomatice, legături culturale și istorice, și care lucrează împreună pentru relansarea relațiilor lor viitoare.

Premierul român a exprimat speranța că relaţiile dintre România și Republica Portugheză vor continua să se dezvolte, ca parteneri apropiați și membri activi ai Uniunii Europene, animați de aspiraţii, interese şi viziuni comune pe multe dintre dosarele importante.

În același timp,  prim-ministrul Viorica Dăncilă a mulțumit autorităților portugheze și personal primarului Carlos Carreiras, pentru deschiderea arătată față de România şi pentru prietenia purtată comunităţii româneşti din Portugalia.

În Cascais, care celebrează anul acesta 650 de ani de la înființare, există și o școală a comunității românești. Totodată, Cascais a început negocierile pentru înfrățirea cu orașul Sinaia.

Informații suplimentare:

Cascais și Estoril prezintă un interes deosebit pentru România, în special în anul Centenarului Marii Uniri, datorită numeroaselor personalități românești care au locuit aici: Lucian Blaga, Mircea Eliade, Elena Văcărescu sau Regele Carol al II-lea etc. Rotonda este situată în centrul orașului Estoril, lângă Hotel Palácio (1930), una dintre cele mai prestigioase locații din Europa, care a găzduit şefi de stat şi diplomaţi care au desenat contururile Europei postbelice. Estorilul, împreună cu Cascais și Sintra, formează încă din perioada interbelică renumitul Triunghi de Aur de la Oceanul Atlantic.

Vizita premierului Viorica Dăncilă la Fundația Champalimaud

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, aflată într-o vizită oficială în Republica Portugheză, a vizitat miercuri, 6 iunie 2018, sediul Fundației Champalimaud din Lisabona, unul dintre cele mai prestigioase centre de cercetare din Europa. 

Dancila FundatieVizita premierului Dăncilă are loc în contextul semnării Memorandumului de Înţelegere în domeniul cercetării ştiinţifice între Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” din România și Fundația Champalimaud.

Cu această ocazie, șeful Executivului român a declarat că semnarea  documentului de cooperare dintre cele două instituții de renume contribuie la extinderea parteneriatului româno-portughez pe palierul activităţilor de cercetare şi inovare, care se bucură de tot sprijinul Guvernului României.

Întrevederea prim-ministrului Viorica Dăncilă cu prim-ministrul Republicii Portugheze, Antonio Costa

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut miercuri, 6 iunie 2018, o întrevedere cu prim-ministrul portughez, Antonio Costa, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în Republica Portugheză.

Dancila PortugaliaDiscuțiile au confirmat interesul ambelor state pentru dezvoltarea, în continuare, a unei relații privilegiate între cele două țări. În acest sens, cei doi oficiali au convenit elaborarea unei foi de parcurs pentru implementarea eficientă a unor proiecte comune de cooperare bilaterală.

În contextul vizitei oficiale au fost semnate o serie de acorduri și memorandumuri de înțelegere, ce permit elaborarea de proiecte comune în domenii precum: cercetarea, inovarea și sănătatea:

1.Memorandum de Colaborare ştiinţifică privind implementarea Proiectului Infrastructură Luminoasa Extremă  – Nuclear Physics (ELI-NP) între Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” din România și Institutul Superior Tehnic din Portugalia;

2. Acord de cooperare între Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi Universitatea Lisabona;

3. Memorandum de Înţelegere în domeniul politicilor de sănătate între Ministerul Sănătății din România și Ministerul Sănătății din Republica Portugheză.

De asemenea, au fost abordate și aspecte privind cooperarea în domeniul militar, strategic și al securității cibernetice. Au salutat cooperarea bilaterală excelentă în materie de securitate şi apărare, afirmând intenția de aprofundare a acesteia, în vederea capitalizării potenţialului special creat prin derularea cu succes a programului F-16, în arii precum cercetarea pe tema echipamentelor şi tehnologiilor militare şi securitate cibernetică.

Au fost, de asemenea, discutate perspectivele de relansare a cooperării în domeniile infrastructurii rutiere, feroviare și aeroportuare, având în vedere proiectele de succes realizate în trecut cu parteneri din Portugalia.

Totodată, a fost evidențiat interesul ambelor părți de a menține constant dialogul bilateral în perspectiva preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în 2019, în contextul opiniilor comune într-o serie de dosare europene, precum Brexit, Cadrul Financiar Multianual, viitorul Europei, coeziunea economică și socială, Planul de implementare a strategiei globale în domeniul securităţii şi apărării. A fost discutată importanța găsirii unei soluții echilibrate privind viitorul buget european, care să păstreze, în același timp, un loc important politicilor tradiționale, precum Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună.

A fost subliniată importanța finalizării negocierilor pe subiecte precum Cadrul Financiar Multianual și politica de coeziune pe durata Presedinției române la Consiliul UE, pentru a nu transfera subiectele în dezbaterea electorală, având în vedere că anul viitor vor fi alegeri pentru Parlamentul European.

Prim-ministrul României a comunicat, de asemenea, interesul pentru de crearea unui grup de lucru comun în domeniul absorbției fondurilor europene pentru a putea beneficia de experiența acumulată de Portugalia în acest domeniu.

Doamna prim-ministru a reiterat că aderarea la spațiul Schengen continuă să reprezinte o prioritate politică majoră pentru România, mulțumind pentru susținerea constantă de care se bucură România din partea Portugaliei în acest dosar.

În cadrul convorbirilor, cei doi oficiali s-au referit la buna cooperare în formatele multilaterale existente, inclusiv în ceea ce privește susținerea reciprocă a candidaturilor.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a mulțumit pentru atitudinea constructivă a autorităților și a societății portugheze față de comunitatea românească din Republica Portugheză.

Cei doi demnitari au evocat, de asemenea, legăturile istorice, culturale și lingvistice dintre cele două țări.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare