Interreg NEXT România-Ucraina: 12 milioane euro pentru investiţii transfrontaliere în educaţie şi sănătate

Comitetul de Monitorizare al Programului Interreg NEXT România-Ucraina a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, Ghidul solicitantului pentru proiectele de investiţii transfrontaliere. Apelul de proiecte, în valoare de 12,6 milioane de euro (fonduri nerambursabile), va fi lansat în zilele următoare, cei interesaţi având la dispoziţie 4 luni pentru a depune cererile de finanţare.

În cadrul reuniunii, reprezentanţii României şi ai Ucrainei au aprobat criteriile de acordare a finanţării pentru proiectele care au o componentă de investiţii în valoare de minimum 500.000 euro (proiecte standard), precum şi modul în care se vor derula selecţia, evaluarea şi contractarea proiectelor.

În cadrul acestui apel de proiecte vor putea fi depuse solicitări care vizează reabilitarea, modernizarea şi dotarea infrastructurii de educaţie şi sănătate din judeţele de graniţă din România, respectiv Satu Mare, Maramureş, Suceava, Botoşani şi Tulcea, şi din oblasturile Zakarpattia, Ivano-Frankivsk, Cernăuţi şi Odesa din Ucraina.

Pe parcursul aceluiaşi eveniment, Autoritatea de Management a prezentat reprezentanţilor celor două ţări cerinţele pentru finanţarea proiectelor cu valoare mică, pentru a care a fost publicat pentru consultare Ghidul solicitantului. Termenul pentru transmiterea observaţiilor şi sugestiilor celor interesaţi, cu privire la conţinutul documentului, este 31 august 2023.

Programul Interreg NEXT România-Ucraina are un buget de 54 milioane de euro, fonduri nerambursabile, la care se va adăuga contribuţia naţională. Vor putea primi finanţare proiecte care aduc beneficii comunităţilor de la frontieră, din judeţele Satu Mare, Maramureş, Botoşani, Suceava şi Tulcea (România) şi din oblasturile Ivano-Frankivsk, Zakarpatska, Cernăuţi, Odesa (Ucraina). Domeniile vizate de acest program sunt: sănătatea, educaţia, turismul şi cultura, adaptarea la schimbările climatice şi managementul frontierei.

Din Comitetul de Monitorizare, structură decizională pentru programul de cooperare, fac parte autorităţi publice centrale şi locale din cele două state participante şi organizaţii neguvernamentale active în domeniile vizate de program.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare