INTERVIU Ambasadorul Indoneziei: Suntem un prieten foarte apropiat al României, deoarece România este țara care a susținut independența Indoneziei la ONU în 1948

Ambasadorul Republicii Indonezia la București, E.S. M. Amhar Azeth, spune, într-un interviu pentru ecopolitic.ro, că ”Indonezia este un prieten foarte apropiat al României, deoarece România, în amintirea poporului indonezian, este țara care a susținut independența Indoneziei la Națiunile Unite în 1948”.

Ambasadorul Amhar Azeth mai precizează că ”această relație a devenit și mai strânsă odata cu vizita primului Președinte al Indoneziei la Bucuresti, a domnului Sukarno, pentru a mulţumi poporului şi Guvernului României pentru susţinerea independenţei Indoneziei.”

Jurnalist ecopopolitic.ro: Excelenta Voastra domnule Ambasador, începem acest interviu cu o primă temă legată de relațiile bilaterale Româno-Indoneziene, cum vede Indonezia aceste relații în anul 2022?

Ambasador: Va multumesc pentru acest interviu cu mine ca Ambasador al Indoneziei, respectiv ca reprezentant al guvernului si poporului indonezian si imi face multa placere sa am ocazia astazi de a transmite mai multe detalii despre Indonezia si Romania prin intermediul Ecopolitic.

Indonezia este un prieten foarte apropiat al României, deoarece România, în amintirea poporului indonezian, este țara care a susținut independența Indoneziei la Națiunile Unite în 1948.

Această relație a devenit și mai strânsă odata cu vizita primului Președinte al Indoneziei la Bucuresti, a domnului Sukarno, pentru a mulţumi poporului şi Guvernului României pentru susţinerea independenţei Indoneziei.

În anul 1950 cele două țări au început stabilirea relațiilor diplomatice prin inaugurarea Ambasadei Republicii Indonezia la București și a Ambasadei României la Jakarta. De atunci, relațiile dintre Indonezia și România au devenit foarte bune și foarte apropiate la fel si in forurile internaționale, o relație care continuă la fel de bine și în zilele noastre de astăzi.

Unul din evenimentele foarte mari care a avut loc în Indonezia a fost tsunami-ul din 2018. Guvernul și poporul României au construit o şcoală pentru copiii indonezieni, în special pentru cei din regiunea Aceh, care au ramas fără părinţi din cauza impactului inundațiilor de la tsunami. Acest spijin al Romaniei a ramas unul foarte impresionant si memorabil pentru poporul indonezian.

Jurnalist ecopopolitic.ro: Ca să punctăm concret aspectele economice ale acestor relații bilaterale, conform datelor pe care le avem, daca puteti confirma sau completa aceste date, comerțul total, în primele 6 luni ale acestui an, Romania – Indonezia, a ajuns la peste 92 milioane usd, cum vedeți datele acestea de comerț bilateral, există potențial de creștere, cum le putem crește, ce obiective aveți?

Ambasador: Încă din 1950 de cand s-au stabilit relațiile bilaterale comerțul dintre România și Indonezia a fost foarte bun până în anul 1970. Astfel, foarte multe mașinării, echipamente industriale și tehnologia deținuta de România, în special în domeniul transportului maritim și din industria de apărare au fost achizitionate de Indonezia din România, în afară de cele achizitionate din Uniunea Sovietică la acea vreme, care au contribuit la dezvoltarea celei mai mari forțe militare din emisfera sudica de atunci, respectiv a Indoneziei. Acest aspect a determinat țările NATO din acea vreme să considere Indonezia ca mare putere în emisfera sudică a lumii.

În anul 1970 Indonezia a avut o schimbare de guvern si a început să vada America ca pe un mentor sau ca model de urmat pentru dezvoltarea industriei apararii, a tehnologiilor de armament și a tehnologiilor de masinarii industriale, astfel încât Indonezia s-a reorientat catre achizitii semnificative din America, Japonia și din Coreea de Sud, care reprezenta o alianța americană la acea vreme.

Cu toate acestea, România continuă să importe diverse bunuri din Indonezia de care statul român are nevoie, precum cauciuc, produse chimice și piese de schimb auto. Până în momentul de fată, Indonezia se află încă pe surplus în relatia comerțului dintre Indonezia-România. Astfel, astazi, eforturile mele se concentreaza asupra modalitatilor de a trezi interesul oamenilor de afaceri români pentru a echilibra balanta comerciala de export-import sau de comert bilateral, astfel incat sa se realizeze o creștere cat mai rapida a eforturilor de promovare a produselor românești în Indonezia.

Jurnalist ecopopolitic.ro: Câte investiții și la ce sumă se ridică aceste investiții venite din Indonezia în Romania și din Romania în Indonezia? Există ajutoare de stat din parte guvernului din Indonezia pentru investitorii straini(inclusiv din România) si dacă da, ce-ar trebui să facă aceste societăți românești pentru a accesa aceste oportunitati oferite de guvernul Indoneziei?

Ambasador: Multumesc pentru intrebare. Mă apropii de 5 ani de misiune ca Ambasador al Republicii Indonezia în România, iar eu impreună cu diplomații mei continuăm să trezim și să dezvoltăm interesul marilor oameni de afaceri din România, să vadă în special Indonezia și Asia de Sud-Est ca o piață de desfacere.

Să ne uităm de exemplu la producția de vin a României care este semnificativă… dacă România vede doar țările Uniunii Europene ca piață de desfacere, consider ca acest lucru creaza o situatie dificila pentru exportul vinului romanesc, datorita concurenței prezente cu țările vecine, precum Franța, Italia, Germania sau alte țări producatoare de vin.

Acele piete sunt piete destul de competitive in care sa concurezi. In acest sens, doresc sa invit oamenii de afaceri din sectorul vinului din Romania să coopereze cu parteneri locali din Indonezia, astfel incat Indonezia și Asia de Sud-Est sa devina o piață de desfacere foarte mare.

 

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare