In cadrul interviului acordat ecopolitic.ro de Ion Crețu, primarul comunei Răzeni, din Republica Moldova, a vorbit despre beneficiile înfrățirii cu localități din România și despre proiectele finanțate prin Departamentul pentru Realatia cu Republica Moldova (DRRM).
Reporter ecopolitic.ro: Bună ziua domnule primar și mulțumim pentru primirea în comuna dvs., în comuna Răzeni din Republica Moldova. Să ne spuneți câteva cuvinte despre localitatea dvs.
Ion Crețu: Comuna Răzeni este o localitate într-adevăr frumoasă cum ați spus și dumneavoastră. Locuitorii sunt niște oameni deosebiți, harnici, muncitori care și-au iubit întotdeauna satul. Comuna Răzeni a dat României Mari 3 patrioți ai neamului românesc. Este vorba de Ion Inculeț, Ion Pelivan, Elena Alistar. În acest moment 3 instituții din localitate le poartă numele, Liceul Teoretic “Ion Pelivan”, căminul cultural ”Ion Inculeț” și biblioteca ”Elena Alistar”.
Ei merită să poarte numele acestor instituții deoarece acești patrioți ai neamului nostru au muncit pentru noi, ca noi să atingem un nivel de trai mai bun. Însă acum vrem să continuăm acele momente pe care le-au început compatrioții noștri ca noi să trăim mai bine, să avem o dezvoltare mai frumoasă.
Reporter ecopolitic.ro: Legat de dezvoltare, ce puteți să îmi spuneți despre beneficiile înfrățirii cu localitați din România, de exemplu mi-ați spus dumneavoastră că aveți o înfrățire cu orașul Măgurele din România.
Ion Crețu: Avem o relație cu primăria Măgurele din județul Ilfov, avem o relație de colaborare și de înfrățire cu Mogoșești, dar și cu Bârnova, din județul Iași, însă cea mai bună colaborare o avem într-adevăr cu comuna Măgurele.
Mie mi-a plăcut întotdeauna expresia domnului primar Narcis Constantin și a Consiliului Local. Având o deplasare la ei, venind cu o cerere de finanțare, le-am zis care este scopul nostru și obiectivul. Răspunsul a fost: “Frățică te ajutăm!” Deci nu mergeau pe multe discuții și de aceea e foarte simplu, într-adevăr sunt oameni care ne-au ajutat întotdeauna și ne ajută în continuare și le mulțumim mult. Am reparat cu ajutorul banilor din Măgurele și al Consiliului Local Măgurele două drumuri din localitate și am astupat o ravenă din centrul satului. Valoarea totală a acestor obiective se estimează la circa 200-300 mii de euro.
Reporter ecopolitic.ro: Pe lângă aceste beneficii, ca și perspectivă, cu celelalte localități din România cu care sunteți înfrățiți se derulează anumite proiecte sau vor urma anumite proiecte și cu alte localități din România?
Ion Crețu: Noi nu ne-am bazat numai pe infrastructură, avem și schimb de proiecte culturale. Asta pe noi ne interesează foarte mult, deoarece proiectele culturale sunt acele proiecte prin care avem o legătură mai strânsă unii cu alții. Noi promovăm valorile noastre culturale, în primul rând. E știut că un popor dacă are cultură are viață. De aceea, noi continuăm pe această idee ca să promovăm valorile culturale ale neamului nostru românesc.
Cu primăria Mogoșești am avut 2 ediții a festivalului “Dor moldovenesc”, un festival organizat foarte frumos. Am fost într-o vizită la Mogoșești și Mogoșești a fost în vizită la noi în Răzeni unde am organizat acest festival “Dor moldovenesc”. Mulțumim domnului primar de atunci, domnului Ștefan, pentru aceea colaborare.
Cu Măgurele am avut un eveniment cultural dedicat a 100 de ani de la Marea Unire de 1 Decembrie. În Aula Facultății Universității acolo am organizat un concert foarte frumos și mi-a părut bine că cetățenii din Măgurele au susținut la maximum acest proiect. Ne-au primit cu mare drag, cu suflet, cu bucurie.
Reporter ecopolitic.ro: În continuarea acestor relații pe care dvs le-ați scos în evidență, ce ne puteți spune despre Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova?
Ion Crețu: Vreau să-i mulțumesc mult domnului secretar de stat Adrian Dupu. El a fost cel care ne-a unit pe noi ca primari să aducem localităților noastre o dezvoltare mai rapidă, mai bună, o legătură mai strânsă unii cu alții.
De aceea, cu eforturile comune a Consiliul Local Răzeni și a colectivului din Primăria Răzeni, noi am obținut un proiect finanțat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova în valoare de 800 mii lei pentru reparația a unei grupe din Grădinița “Alunelu” din comuna Răzeni. În continuare nu ne oprim la această grupă, vrem să mai reparăm și a doua grupă tot cu suportul Guvernului României, pentru ca copiii să se simtă mai în siguranță.
Reporter ecopolitic.ro: În încheiere, domnule primar, un mesaj pentru oamenii din localitate, din Republica Moldova, cât și pentru oamenii din România.
Ion Crețu: În primul rând, vreau să mulțumesc Guvernului Român pentru suportul, sprijinul acordat Republicii Moldova și nu numai Republicii Moldova, dar și localității noastre, comuna Răzeni. Pe anii 2014-2015 noi am mai obținut finanțare din partea Guvernului României la altă grădiniță, Grădinița ”Ghiocel”. Atunci am obținut finanțare cca 1 milion de lei. Este o relație deschisă, o relație cu suflet, se simte acest lucru, ca între frați deoarece chiar suntem frați și simțim acest sprijin pe care îl avem din partea României.
Le mulțumesc cetățenilor români care s-au implicat și ne-au ajutat până acum cu mai multe ajutoare, chiar și rechizite pentru copiii din școală. Aici a intervenit și Adrian Dupu și pe 1 septembrie, copiii din clasa I au beneficiat de rechizite școlare.
Un mesaj către cetățenii români din Basarabia și din România: “Dragii mei, să știți că noi vă iubim mult, deoarece noi suntem o forță și doar noi putem să facem acea unire între Basarabia și România Mare”.