Ambasadorul Republicii Islamice Pakistan la București, E.S. Mr. Zafar Iqbal, anunță, într-un interviu pentru ecopolitic.ro(Ecopolitic News), primul interviu după vizita istorică a ministrului de Externe pakistanez în România, după 20 de ani, că în această perioadă se dezvoltă un ”proiect pentru a stabili o colaborare între porturile Karachi și Constanța în vederea facilitării traficului containerizat – în portul Constanța există o zonă economică specială unde pot fi înființate întreprinderi care pot furniza bunuri pentru piața europeană.”
Principalele teme abordate în cadrul interviului:
- Ambasadorul Pakistanului, despre vizita ministrului de Externe pakistanez în România: Din perspectivă politică, vizita transmite un mesaj României, liderilor țării și poporului român, acela că Pakistanul consideră România un stat important în regiune, în Uniunea Europeană.
”Vizita ministrului de externe pakistanez este una istorică, după cum am spus, ultima având loc acum foarte mult timp. In 1999, consilierul pentru afaceri externe al prim-ministrului a fost aici. Cred că au trecut 46 de ani de când un ministru de externe din Pakistan a vizitat România.
Așadar, sunt încântat că acest eveniment a prezentat un punct de interes și aici. Din perspectivă politică, vizita transmite un mesaj României, liderilor țării și poporului român, acela că Pakistanul consideră România un stat important în regiune, în Uniunea Europeană, dar și că dorește să extindă relațiile bilaterale în toate domeniile: comerț, economie, cultură, educație, știință, tehnologie, și apărare.”
Ambasadorul pakistanez, despre sprijinul pe care l-a acordat Pakistanul României pentru evacuarea românilor din Afganistan: Chiar înainte ca partea română să ne contacteze, discutasem deja cu persoane de la Islamabad și de la Ambasada României la Islamabad
”În ce privește evacuarea fraților noștri români din Afganistan, în calitate de ambasador al Pakistanului aici, am urmărit și eu evenimentele care au avut loc la Kabul, și, chiar înainte ca partea română să ne contacteze, discutasem deja cu persoane de la Islamabad și de la Ambasada României la Islamabad.(…)
Pakistanul a acționat astfel încât să ajute comunitatea internațională, și, așa cum am spus despre România, era datoria mea, atât în calitate de Ambasador al Pakistanului în România, cât și ca frate și prieten al României. Și nu mă opresc aici.
Ne bucurăm că Statele Unite, Uniunea Europeană și comunitatea internațională au apreciat eforturile Pakistanului în acest sens.”
Ambasadorul explică și argumentul pentru care dorește ca portul Constanța să devină un Hub comercial al traficului containerizat pentru a furniza direct bunuri pentru piața românească și europeană:
”De pildă, în portul Constanța există o zonă economică specială unde pot fi înființate întreprinderi, care, după anumite evaluări, pot furniza bunuri pentru piața europeană.(…)Pakistanul are, de asemenea, bunuri care pot intra direct pe piața din România, deoarece, în acest moment, sunt multe produse care se regăsesc în România. Însă sunt trimise mai întâi în Europa de Vest, de pildă, și de acolo, din depozitele din acea parte a Europei, sunt redirecționate spre firmele românești. Aceasta înseamnă că o parte din profit ajunge la intermediari.”
E.S. Mr. Zafar Iqbal le transmitem companiilor românești că Pakistanul este o destinație interesantă pentru extinderea afacerilor:
”Pkistanul face parte din Coridorul Economic China-Pakistan, are o poziție geografică importantă, întrucât, pe de o parte, este în proximitatea Chinei de Vest, care este în dezvoltare. Pe de altă parte, ne aflăm lângă țările central-asiatice fără ieșire la mare, și în vecinătatea Orientului Mijlociu.”
- Una dintre cele mai mari companii de arhitectură și design a deschis un birou în Pakistan, fiind o companie românească destul de importantă în Europa de Est
”Una dintre cele mai mari companii de arhitectură și design a deschis un birou în Pakistan, fiind o companie românească destul de importantă în Europa de Est. În mod similar, o companie din Pakistan are afaceri în agricultura românească. Sunt oameni de ambele părți.”, a precizat ambasatorul pakistanez la București.
S-a înființat un centru de comerț la ambasadă Pakistanului, unde importatorii români pot veni să vadă produsele, le pot atinge și le pot testa calitatea înainte de a le comanda.
”Recent, de exemplu, cu ocazia vizitei [ministrului de externe] am înființat un centru de comerț la ambasadă, unde importatorii români pot veni să vadă produsele. Le pot atinge și le pot testa calitatea înainte de a le comanda. Vom prezenta mostre de produse pentru o expoziție permanentă.”, a mai precizat ambasadorul în cadrul interviului.
- E.S. Mr. Zafar Iqbal: Cu ajutorul inginerilor români, am dublat capacitățile naționale de rafinare a petrolului.
”Comerțul dintre cele două state era destul de dezvoltat, astfel încât, la momentul respectiv, existau zboruri regulate între Karachi și București. În Pakistan locuiau foarte mulți ingineri români împreună cu familiile lor, și ne-au oferit o mână de ajutor în ce privește procesul de industrializare. Cu ajutorul inginerilor români, am dublat capacitățile naționale de rafinare a petrolului. S-au construit, de asemenea, și câteva fabrici de îngrășăminte și ciment.”
Ambasadorul Pakistanului, despre România: Niciodată nu simți că ai văzut îndeajuns România;Nu am mai văzut o țară atât de frumoasă, cu astfel de peisaje spectaculoase și oameni minunați.
”Sunt în serviciul corpului diplomatic de mai mult de douăzeci de ani, am călătorit în multe țări și am văzut numeroși oameni. Permiteți-mi să vă spun ceva. Și nu vă spun aceasta pentru că sunt ambasador aici și trebuie să spun lucruri frumoase, însă nu am mai văzut o țară atât de frumoasă, cu astfel de peisaje spectaculoase și oameni minunați.(…)Aceasta înseamnă că mi-au plăcut aceste locuri, pe care cred că le voi revedea, pentru că niciodată nu simți că ai văzut îndeajuns România. O spun din toată inima. Te emoționează și îți rămâne în suflet pentru totdeauna. Consider că România este una dintre cele mai minunate țări de pe planetă.”, a spus ambasadorul.
Interviul cu E.S. Mr. Zafar Iqbal, Ambasadorul Pakistanului în România, traducere text:
1. Va propun Execelenta Voastra să abordăm pentru început această temă importantă a vizitei Ministrului de Externe pakistanez în România, cum am spus după 20 de ani, cu toate implicatiile politico-diplomatice și economice.Excelenţa voastră, domnule Ambasador – săptămâna trecută a avut loc un eveniment foarte important în tot ceea ce însemnă relațiile bilaterale dintre România și Pakistan, vizita după 20 de ani a unui ministru de Externe al Republicii Islamice Pakistan în România.
Ce însemnă această vizită pentru dumneavoastră ca Ambasador, ce însemnă pentru Pakistan și pentru relațiile româno-pakistaneze ca si perspectivă de viitor – și mai ales ce ne puteți spune despre impresiile pe care vi le-a exprimat domnul ministru de Externe după vizita în România?
Vă mulțumesc foarte mult! Bună ziua! În primul rând, aș dori să vă urez la mulți ani și toate cele bune dumneavoastră, colegilor dumneavoastră și tuturor românilor din țară și din străinătate în anul 2022. De asemenea, îmi exprim condoleanțele pentru familiile care au pierdut persoane dragi de-a lungul pandemiei în care ne aflăm. În ce privește vizita ministrului afacerilor externe, ne bucurăm că am reușit să facem acest lucru posibil. Încă de când am ajuns aici, am depus eforturi să facilitez un contact la nivel înalt între cele două părți ale conducerii politice.
În septembrie, ministrul afacerilor externe din Pakistan a comunicat prin telefon cu ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, iar apoi a avut loc o întâlnire cu prilejul unei sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite la New York. Vizita a fost importantă din punct de vedere istoric, mai ales pentru că în anii ’60, ’70, dar și la începutul anilor ’80, am avut o relație foarte strânsă pe toate planurile, inclusiv la nivelul conducerii politice. O dată la câțiva ani a avut loc câte o vizită. Prim-ministrul pakistanez a vizitat România în 1975. Înainte de acest moment, șeful de stat român a vizitat Pakistanul, iar președintele Pakistanului a venit aici în 1964. Toate aceste vizite, dar și alte vizite la nivel ministerial, au demonstrat că țările noastre aveau relații destul de închegate, și, cât privește chestiunile internaționale, aveau viziuni similare, fapt care este valabil și în prezent.
Comerțul dintre cele două state era destul de dezvoltat, astfel încât, la momentul respectiv, existau zboruri regulate între Karachi și București.
În Pakistan locuiau foarte mulți ingineri români împreună cu familiile lor, și ne-au oferit o mână de ajutor în ce privește procesul de industrializare. Cu ajutorul inginerilor români, am dublat capacitățile naționale de rafinare a petrolului. S-au construit, de asemenea, și câteva fabrici de îngrășăminte și ciment. Așadar, relațiile noastre au o bază destul de puternică. Consider că vizita ministrului afacerilor externe reprezintă o redeschidere la același nivel de interacțiune pentru conducerea celor două state. Acum așteptăm vizita în Pakistan a ministrului afacerilor externe român, Bogdan Aurescu. Sper ca liderii de vârf să dezvolte relații în următorii ani.
Vizita ministrului de externe pakistanez este una istorică, după cum am spus, ultima având loc acum foarte mult timp. In 1999, consilierul pentru afaceri externe al prim-ministrului a fost aici. Cred că au trecut 46 de ani de când un ministru de externe din Pakistan a vizitat România.
Așadar, sunt încântat că acest eveniment a prezentat un punct de interes și aici. Din perspectivă politică, vizita transmite un mesaj României, liderilor țării și poporului român, acela că Pakistanul consideră România un stat important în regiune, în Uniunea Europeană, dar și că dorește să extindă relațiile bilaterale în toate domeniile: comerț, economie, cultură, educație, știință, tehnologie, și apărare. Aveți o bună dotare industrială, iar companiile dumneavoastră pot găsi bune oportunități de afaceri în Pakistan. Pakistanul se situează pe locul cinci în lume ca număr de locuitori, așadar, piața este generoasă. Acest lucru se datorează și Coridorului Economic China-Pakistan, dar și zonelor economice speciale asociate acestuia. Pakistanul are perspective comerciale bune pentru companiile din România.
În mod similar, poziția geografică a României este una avantajoasă, deoarece are ieșire la Marea Neagră și se află aproape de Orientul Mijlociu, spre deosebire de porturile din Europa Occidentală. Astfel, este un centru de tranzit, nu numai din punctul de vedere al pieței. Este și un centru de tranzit de bunuri în Europa de Est și în Europa Centrală datorită Dunării, a condiției destul de bune a infrastructurii rutiere și a evoluțiilor promițătoare de viitor. Din toate perspectivele – economice, politice, sau care privesc societatea ori relațiile interumane – sunt foarte bucuros că a avut loc această vizită care a generat un impuls pentru a ne consolida relațiile în continuare.
2. Tema legată de maratonul evacuării cetățenilor străini din Afganistan, mai ales că ministrul român de Externe a adus mulțumiri de nenumărate ori ministrului de Externe pakistanez, inclusiv în cadrul conferinței comune de la Bucuresti: ”pentru sprijinul esenţial pe care Republica Islamică Pakistan şi dumnealui personal l-au acordat eforturilor României de repatriere a unora dintre cei 49 de cetăţeni români care au fost evacuaţi din Afganistan, a unora dintre cetăţenii altor state aliate care au fost, de asemenea, evacuaţi de către autorităţile române din Afganistan, precum şi a 156 de cetăţeni afgani aflaţi în situaţii de risc, în lunile august şi septembrie 2021”.
Ce ne puteți spune în plus legat de acest efort, sprijin logistic, de securitate, acest pod aerian Islamabad-Kabul și dacă acest sprijin pe care l-a acordat Pakistanul atât României cât și țărilor care au participat la operațiile militare și nu numai, din zona Afganistanului, a dus la un alt nivel relațiile externe ale Pakistanului, simțiți o deschidere diplomatică și nu numai în relațiile cu SUA, cu UE, internaționale?
În ce privește evacuarea fraților noștri români din Afganistan, în calitate de ambasador al Pakistanului aici, am urmărit și eu evenimentele care au avut loc la Kabul, și, chiar înainte ca partea română să ne contacteze, discutasem deja cu persoane de la Islamabad și de la Ambasada României la Islamabad.
Sunt de un an și jumătate în România și cred că am văzut jumătate de țară, de la nord la sud, din Maramureș la Teleorman, de la Iași la Turnu Severin, și de la Constanța la Alba. Așadar, pot spune că am fost primit de multe ori cu pâine și sare, iar oamenii de aici îmi sunt acum frați și surori. Eram deja la curent atunci când am fost contactat de partea română pentru a ne solicita ajutorul. Câteva persoane de acasă, pe care le cunosc personal, au facilitat procesul de evacuare, iar eu m-am asigurat că frații români, cetățenii afgani care trebuiau să fie evacuați de către România, și alți cetățeni europeni, vor fi evacuați rapid și fără probleme. Pakistanul a evacuat foarte multe persoane. Aproximativ 53.000 de persoane au fost evacuate după evenimentele care au avut loc în august anul trecut.
Pakistanul a acționat astfel încât să ajute comunitatea internațională, și, așa cum am spus despre România, era datoria mea, atât în calitate de Ambasador al Pakistanului în România, cât și ca frate și prieten al României. Și nu mă opresc aici. Ne bucurăm că Statele Unite, Uniunea Europeană și comunitatea internațională au apreciat eforturile Pakistanului în acest sens.
Dar, după cum știți, istoria conflictului se întinde de-a lungul a patru decenii. Avem aproximativ trei milioane de refugiați afgani, și am avut de suferit din cauza unui conflict care are loc în apropiere. Însă continuăm să ne îndeplinim rolul în mod optimist. În timpul vizitei, prim-ministrul Ciucă și ministrul de externe Aurescu au apreciat rolul pozitiv pe care l-a jucat Pakistanul în ce privește situația din Afganistan. Poate că ați citit recent că Pakistanul a organizat o sesiune extraordinară a Organizației Cooperării Islamice a miniștrilor de afaceri externe, iar sesiunea ordinară va avea loc în martie. Toate eforturile noastre se îndreaptă spre asigurarea și instaurarea păcii în Afganistan. Este un aspect important pentru această regiune care a avut mult de suferit din cauza conflictelor, și sperăm că poporul afgan va avea parte de pace în țară.
Este de asemenea important ca alte comunități internaționale să vină în sprijinul acestor eforturi, deoarece, în ziua de azi, atunci când se întâmplă ceva într-o regiune a lumii, evenimentul nu rămâne izolat. Trăim într-o lume globalizată, și astfel, dacă are loc o criză umanitară în Afganistan, cred că va avea un impact și asupra Europei și Uniunii Europene. De aceea este important ca toți să depunem eforturi pentru a ajuta Afganistanul să revină la situația normală și să consolidăm pacea pentru ca oamenii să revină la viața lor de zi cu zi.
3. O altă temă pe care dorim sa o abordam este cea economică, a relatiilor economice Romania-Pakistan, ținând cont că ultimul an fiscal, schimburile noastre comerciale au crescut, în ciuda pandemiei, cu peste 50% , ajungând la 100 milioane de dolari.
Ținând cont de aceste date cum vedeți dumneavoastră acestă zonă a schimburilor comerciale în perioada următoare – aveți un target, v-ați propus la ce nivel vreți să se dezvolte?
În cadrul acestei teme economice, ca un element de noutate în cadrul interviurilor, va dam posibilitatea de a promova și o companie din Pakistan – un exemplu de companie sau afacere de succes, să spuneți cateva lucruri despre companie, pe ce domenii activează de ce este de succes sau ce produse/servicii – ca exemplu de succes al afacerilor în România sau cu Romania sau sa dati un exemplu de companie din Pakistan care are perspective/are in vedere sa investeasca sau sa faca afaceri în România, sau importanta national cu intentii de a se dezvolta si la nivel international, pe ce domeniu.
Cât despre relația economică și comercială, da, suntem fericiți, întrucât în anul calendaristic care a trecut am avut cea mai mare cifră de afaceri din istoria relațiilor comerciale bilaterale dintre Pakistan și România. S-a ridicat la mai mult de 100 de milioane de dolari, 104 mai exact. Când am ajuns în România, am desfășurat o cercetare de piață și am concluzionat că la acel moment, comerțul nu își atingea potențialul maxim. Prin ideea de potențial neexploatat de la acea dată (vorbesc despre luna noiembrie 2020), mă refer la faptul că Pakistanul avea capacitatea să își dubleze exporturile către România, iar România putea face de trei ori mai multe exporturi. Acesta era potențialul neexploatat al pieței de la acel moment. Acum pot spune cu satisfacție că ne-am atins ținta. Ambele părți și-au atins potențialul, însă lucrurile nu se opresc aici.
După cum am spus, România dispune de o gamă largă de bunuri din sfera tehnologiei care își pot face loc pe piața din Pakistan. Pakistanul are, de asemenea, bunuri care pot intra direct pe piața din România, deoarece, în acest moment, sunt multe produse care se regăsesc în România. Însă sunt trimise mai întâi în Europa de Vest, de pildă, și de acolo, din depozitele din acea parte a Europei, sunt redirecționate spre firmele românești. Aceasta înseamnă că o parte din profit ajunge la intermediari. În călătoriile mele din România le transmit companiilor românești că, dacă ar importa bunuri direct, și-ar crește marja de profit la aceleași costuri. Ar fi o situație avantajoasă pentru ambele părți, întrucât sumele destinate intermediarilor ar putea fi distribuite între importatorii de aici și exportatorii din Pakistan.
În mod similar, produsele românești ar putea fi exportate direct. În acest sens, dezvoltăm un proiect pentru stabili o colaborare între porturile Karachi și Constanța în vederea facilitării traficului containerizat. Este în lucru un memorandum de înțelegere între cele două porturi și sper ca aceste schimburi comerciale vor crește în viitor, fiindcă au un potențial uriaș, în beneficiul ambelor părți, nu doar din punct de vedere comercial, ci și din punctul de vedere al investițiilor. De exemplu, noi le spunem investitorilor că pot beneficia de stimulentele oferite de România.
De pildă, în portul Constanța există o zonă economică specială unde pot fi înființate întreprinderi, care, după anumite evaluări, pot furniza bunuri pentru piața europeană. Asemănător, le transmitem companiilor românești că Pakistanul face parte din Coridorul Economic China-Pakistan. Pakistanul are o poziție geografică importantă, întrucât, pe de o parte, este în proximitatea Chinei de Vest, care este în dezvoltare.
Pe de altă parte, ne aflăm lângă țările central-asiatice fără ieșire la mare, și în vecinătatea Orientului Mijlociu. Așadar, este o destinație interesantă pentru extinderea afacerilor companiilor românești. Anumite grupuri românești pot accesa o altă piață uriașă, cea a supermarketurilor. Avem o piață care este în curs de dezvoltare. La acest moment, dacă se investește, sunt multe oportunități de a face profit. Consider că există multe oportunități dacă guvernele și sectorul privat conlucrează. Suntem de părere că atunci când lucrăm împreună obținem rezultate. După cum am menționat anterior, anul trecut am înregistrat cel mai ridicat nivel al schimburilor comerciale dintre cele două state.
Cât despre companii… Consider că nu este oportun să menționez numele unei companii, dar una dintre cele mai mari companii de arhitectură și design a deschis un birou în Pakistan, fiind o companie românească destul de importantă în Europa de Est. În mod similar, o companie din Pakistan are afaceri în agricultura românească. Sunt oameni de ambele părți. Cred că mergem în direcția cea bună păstrând ritmul actual și încrederea reciprocă. Sperăm să obținem și mai multe rezultate, fără a da înapoi după ce am valorificat potențialul neexploatat. Vom face și mai multe.
Recent, de exemplu, cu ocazia vizitei [ministrului de externe] am înființat un centru de comerț la ambasadă, unde importatorii români pot veni să vadă produsele. Le pot atinge și le pot testa calitatea înainte de a le comanda. Vom prezenta mostre de produse pentru o expoziție permanentă. Astfel, cele două părți lucrează împreună.
Colaborăm cu Camera de Comerț și cu alte camere, iar strategia urmată este de conștientizare și de facilitare. Acestea sunt două lucruri asupra cărora eu și echipa mea ne concentrăm. Dorim să oferim informații ambelor părți despre oportunitățile existente. Atunci când oamenii devin interesați, noi acționăm și nu îi lăsăm să se simtă singuri. De exemplu, noi primim feedback din Pakistan, evaluări ale istoricului companiilor pakistaneze și românești. Astfel, rolul nostru de facilitare continuă, deoarece, după cum știți, odată cu globalizarea, rolul guvernului în comerț este de a veni în ajutorul sectorului privat. Ne concentrăm pe acest aspect.
4. Excelenţa voastră, domnule Ambasador, am observat că faceți multe vizite în țara noastră, un exemplu este vizita dumneavoastră în județul Gorj, la Novaci, pe Transalpina – de două ori într-un singur an, ce mesaj transmiteți românilor și României, dacă este ceva ce vă place mult la România și poate și un mesaj celor din zona Gorjului-Novaci-Transalpina?
Vă mulțumesc, pot spune că acesta este subiectul meu preferat. Sunt în serviciul corpului diplomatic de mai mult de douăzeci de ani, am călătorit în multe țări și am văzut numeroși oameni. Permiteți-mi să vă spun ceva. Și nu vă spun aceasta pentru că sunt ambasador aici și trebuie să spun lucruri frumoase, însă nu am mai văzut o țară atât de frumoasă, cu astfel de peisaje spectaculoase și oameni minunați.
Data trecută când am fost în Novaci am mai spus că atunci când merg în zona rurală simt că nu mai vreau să mă întorc în București. Cred că am călătorit în jumătate din România până acum și am în plan să văd și cealaltă jumătate. Oriunde te duci, vezi lucruri frumoase, întâlnești oameni minunați și ai parte de multe oportunități, pe care le și împărtășesc organizațiilor de afaceri din Pakistan. Încercăm să fructificăm orice oportunitate pentru a stabili ce poate fi adus din România în Pakistan. Consider că acesta este un aspect prioritar pentru diplomația noastră, dar și pentru diplomația modernă. Ceea ce vreau să spun este că diplomația modernă nu se mai află în mâinile guvernului, ci în mâinile sectorului privat, ale oamenilor, ale universităților, fiind mai independentă astăzi.
Mă duc și mă întâlnesc cu oameni, iau legătura cu instituții din mediul rural și din diferite județe, astfel încât să stabilim legături între oamenii de aici și cei din Pakistan. Am facilitat contacte chiar și între copii de vârstă școlară, de pildă între elevi din ciclul primar din România și Pakistan, deci trebuie să fie o relație cât mai cuprinzătoare la toate nivelurile, pentru că din punct de vedere politic, la nivel guvernamental, am avut relații excelențe încă de la început. Ne sprijinim reciproc în forumurile internaționale și avem viziuni asemănătoare privind diferite probleme globale.
În mandatul meu ca Ambasador al Pakistanului în România doresc să cunosc cât mai mulți români, și de aceea fac tot posibilul pentru aceasta. Am vizitat o zonă frumoasă, Transalpina, dar și încântătorul județ Gorj, pe care l-am vizitat de două ori. Aceasta înseamnă că mi-au plăcut aceste locuri, pe care cred că le voi revedea, pentru că niciodată nu simți că ai văzut îndeajuns România. O spun din toată inima. Te emoționează și îți rămâne în suflet pentru totdeauna. Consider că România este una dintre cele mai minunate țări de pe planetă.
Aceasta este viziunea mea despre români, în special despre cei din județul Gorj, pe care l-ați menționat, din regiunea Transalpina, și despre românii care trăiesc în străinate, și ei parte a României. Îi iubesc și le doresc multă fericire în casele lor pentru totdeauna. Acesta este mesajul meu pentru ei. Am disponibilitatea de a conversa cu orice român care dorește să ia legătura cu mine. Eu și familia mea ne simțim ca acasă. Acestea sunt simțămintele mele pentru România.
Realizator: Iulian Ionescu – redactor șef Ecopolitic Media