INTERVIU Nicolae Țipțer, președintele Asociației Române Pentru Igienă Aplicată: Românii nu obișnuiesc să citească etichetele produselor de curățenie, iar asta le poate afecta sănătatea

Românii nu obișnuiesc să citească etichetele produselor de curățenie, iar asta le poate afecta sănătatea, în condițiile în care o treime dintre alergii apar ca urmare a expunerii la chimicale. Nicolae Țipțer, președintele Asociației Române Pentru Igienă Aplicată, trage un semnal de alarmă și explică de ce e important să citim instrucțiunile de pe etichetă.

Citesc românii etichetele produselor de curățenie?

Nicolae Țipțer, președintele ARIA: În 2020, la debutul pandemiei, consumul de produse de curățenie și de igienă a crescut cu peste 800%. Cu siguranță, a fost un boom al pieței de curățenie din România la momentul respectiv. Singura problemă a fost că românii nu erau obișnuiți să citească eticheta. Foarte mulți prieteni ne spuneau: am cumpărat dezinfectant, dar cum îl folosesc? E bine pe bază de clor sau pe bază de alcool? A fost momentul care ne-a arătat că ne lipsește educația din zona aceasta.

Care este legătura dintre alergii și chimicale?

Nicolae Țipțer, președintele ARIA: Conform statisticilor, unul din cinci copii suferă de astm. Cei care au copii știu asta, din păcate, din proprie experiență. Aproximativ 30% din alergii sunt dezvoltate de chimicale.

Ce soluții avem?

Nicolae Țipțer, președintele ARIA: Cu siguranță, soluția este să folosim produsele de curățenie în conformitate cu instrucțiunile de pe etichetă! Dacă nu clătim bine cu apă, deși instrucțiunile ne indică acest lucru, e clar că vor rămâne reziduri chimice. Dacă luăm exemplul unei mese sau unui birou sunt șanse mari ca un copil, după ce atinge suprafața respectivă, să ducă mâna la gură, iar aceste reziduri chimice să contribuie, în timp, la dezvoltarea de alergii. La fel, dacă nu clătim bine îmbrăcămintea, rezidurile de detergenți din haine, împreună cu transpirația copilului, ar putea să conducă la intrarea acestora în piele. Este și motivul pentru care detergentul lichid a apărut tot mai des pe piață, pentru că ne ajută ca aceste reziduri din detergentul praf să nu mai fie în haine.

Asociația Română pentru Igienă Aplicată își propune să contribuie la crearea unor standarde de igienă superioare în România, pornind de la modernizarea legislației în privința curățeniei, până la promovarea educației pentru curățenie la nivel de masă, care să fie transmisă în școală, la locul de muncă și în societate.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare