INTERVIU pentru newsbucuresti.ro / Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 din Capitală: S-a contractat studiul de fezabilitate pentru PRIMUL spital din Sector

Primul spital construit în Sectorul 6, amenajarea digului și a insulei Lacului Morii și construcția de școli, acestea sunt cele mai importante proiecte din mandatul lui Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6. Într-un interviu pentru newsbucuresti.ro, edilul a declarat că a început reforma a trei instituții esențiale, că programul de reabilitare termică va continua cu 50 de blocuri, dar și că bucureștenii vor avea o parcare supraterană la Lujerului.

Cele mai importante declarații, pe scurt:

  • Primăria Sectorului 6 a trecut printr-un proces de planificare strategică a proiectelor, în care s-au stabilit obiectivele majore cărora le-a fost alocat un buget. Pentru anumite proiecte primăria s-a îndreptat către fonduri europene
  • S-a contractat studiul de fezabilitate pentru primul spital din Sectorul 6 – pe un teren primit de la Primăria Capitalei ( B-dul Timișoara ) – spitalul va pune accent pe pediatrie
  • S-au contractat lucrările de amenajare a digului Lacul Morii
  • Prima parcare supraterană va fi construită la Lujerului, unde va fi și un parc
  • Programul de reabilitare termică va continua cu cel puțin 50 de blocuri în 2022
  • Poliția Locală va avea un rol de feedback
  • Primăria are în plan construirea a 5 corpuri de școală. Există presiune dinspre Domnești, Bragadiru și Chiajna pe Sectorul 6, unde se învață de multe ori în trei schimburi
  • DGASPC are în construcție două creșe
  • A fost demarată o amplă campanie de curațenie – toaletare copaci, tundere iarbă, însămânțare de gazon, asfaltare și plombare de străzi secundare, marcare străzi
  • Primăria are diverse proiecte prin care își dorește să îmbunătățească baza sportivă din școli
  • Au fost deschise curțile școlilor pentru practicarea sportului după ore de către cetățeni
  • S-a înființat un serviciu de ridicări de mașini abandonate: până acum s-au ridicat peste 30 de mașini în 2 săptămâni. Vor fi ridicate și mașinile parcate pe spațiul verde și cele care blochează traficul.
  • Proiecte pentru a întări partea de ordine publică: supraimpozitarea fațadelor și a terenurilor degradate, amenzi mai mari pentru cei care parchează pe spațiul verde
  • Primăria a bugetat să se tragă apă canal și utilități în zona Giulești. Tot acolo se vor construi o sală de sport, o bancă de alimente și vor fi demarate mai multe programe de incluziune

A doua parte a interviului cu Ciprian Ciucu va fi postată în cursul zilei de vineri.

”Am cerut de la Primaria Capitalei și am primit un teren ( B-dul Timișoara ) pe care vom avea un spital de dimensiune mică / medie cu până la 150 de paturi, cu specific și cu accent pe pediatrie, în situația în care Sectorul 6 nu are niciun spital în zonele cu densitate mare. Am contractat studiul de fezabilitate și sper ca până la finalul mandatului meu să existe acest spital”, a declarat pentru News Bucuresti Ciprian Ciucu, care a menționat că va fi foarte fericit ”numai dacă acest lucru se va înâmpla”.

Acesta spune că, în cele 7 luni de mandat, a plecat de la premisa că trebuie să pună lucrurile într-o direcție foarte clară, ”să identifice și să aducă în primărie oameni competenți”, pe care i-a transferat de la ministere sau agenții, dar și să înceapă reforma a trei instituții esențiale, Poliția Locală, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului și Direcția de Administrare a Fondului Locativ.

”Am început reforma a trei instituții esențiale: este vorba despre Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, unde am reușit să reduc numărul de posturi fără a desființa niciun serviciu social, cca. 130 de posturi. În ceea ce privește Poliția Locală, am început un proces de reformă ce presupune ca 85 de polițiști să nu se mai regăsească în viitoarea schemă. Întărim angajații prin cursuri, procese de mentorat și atribuirea de sarcini mult mai clare. Între timp, am desființat Direcția de Administrare a Fondului Locativ, o instituție de 50 de persoane care nu își justifica existența, bugetul și contractele și care acum face aceeași treabă cu cca. o treime din personal în cadrul ADP”, a precizat primarul Sectorului 6.

O problemă stringentă este cea a traficului supraaglomerat din sector, pe care vrea să îl combată prin introducerea de sensuri unice, crearea de parcări supraterane și de drumuri expres, cum e drumul Valea Largă, care leagă Valea Cascadelor de Ghencea, dar și drumul Osiei, care se află momentan într-o stare deplorabilă.

”Am găsit pentru parcări supraterane în special terenuri în Militari și în Drumul Taberei. Avem mari probleme în a găsi un teren în Giulești (teren care să fie în proprietanatea Mun. București sau în cea a ADP Sector 6, pentru a nu recurge la exproprieri). Prima parcare supraterană va fi construită la Lujerului, unde va fi și un parc”, a completat Ciucu.

Programul de reabilitare termică va continua

Ciprian Ciucu spune că programul de reabilitare termică va continua cu cel puțin 50 de blocuri în 2022. Este vorba în principal de blocurile pe care și le-a asumat Gabriela Firea în fostul mandat, dar pe care actuala administrație nu le poate anvelopa.

”Avem o situație specială. Gabriela Firea și-a asumat anveloparea a 50 de blocuri din Sectorul 6, pe care nu le-a făcut, iar actualul primar nu are capacitatea financiară să le facă așa că ni le dă înapoi. Aceste 50 de proiecte, fiind mature si anterioare celor 50 care erau pe lista primăriei de sector vor intra cu prioritate. Au fost depuse mai demult dosarele, blocurile au fost sărite și mi se pare normal sa ma duc cu aceste 50 de blocuri pentru care s-a depus din timp documentația”, a declarat primarul Sectorului 6.

În ceea ce privește programul de anvelopări din sector, Ciprian Ciucu spune că suma la care s-a contractat este foarte mare, un bloc mediu fiind de 5 milioane de lei. Pe lista primăriei de află 1.800 de blocuri, dintre care 130 de blocuri au fost deja anvelopate în fosta administrație cu bani împrumutați de la Banca Europeană de Investiții și Banca Centrală Europeană, sume care se returnează si care nu au fost plătite încă, ”ceea ce vom face noi cu bani de la bugetul local”.

”Mă aștept ca anul viitor să mergem mai departe cu cel puțin 50 de blocuri, nu schimb nimic la listă, merg pe prioritizarea și pe criteriile adoptate de Consiliul Local. Am obținut o finanțare pentru încă 10 blocuri la Ministerul Dezvoltării”, a completat edilul.

Ciucu: Am nevoie de o armată de polițiști pe teren, cu funcție de feedback către administrație

În ceea ce privește Poliția Locală a Sectorului 6, Ciprian Ciucu spune că își dorește ca fiecare polițist să meargă pe câte o zonă și ”să știe tot ce e acolo, de la ce clădiri au fațadele degradate, dacă există un semn de circulație căzut, o grădină de bloc neîngrijită și în acest caz să fie amendată asociația de proprietari”.

”Polițiștii vor avea funcția de feedback către administrație, pentru că vor trimite informații mai departe structurilor de control din poliție. Prima informație va veni de la acești oameni prezenți în sector, după care cei specializați vor merge și vor aplica legea în funcție de competențe”, a declarat edilul.

Acesta a mai spus că, în viitorul apropiat, ar putea lua decizia de a angaja oameni mai tineri pentru a crește calitatea serviciului de ordine publică: ”corpul este foarte îmbătrânit și nu poate face fizic față.”

A doua parte a interviului cu Ciprian Ciucu va fi postată în cursul zilei de vineri.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare