Ministrul pentru românii de pretutindei, deputata PSD Natalia Intotero, spune că aproape 2 milioane de copii vor primi în noul an școlar fructe și legume proaspete, lapte și produse de panificație, după ce Guvernul a aprobat bugetul Programului pentru şcoli al României.
Valoarea totală a programului este de peste 540 milioane lei, bani care vor fi folosiți astfel: 79.181.000 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume; 196.435.000 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf;188.054.000 lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie. Obiectivul acestui program este de a promova obiceiurile alimentare sănătoase în rândul copiilor.
Tichete educaţionale de 250 de lei pentru elevi
- De asemenea, Ministerul Educaţiei Naţionale are în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care fiecare elev va avea dreptul, începând din această toamnă, la tichete de câte 250 de lei. Aceşti bani pot fi folosiţi doar pentru achiziţionarea de manuale, cărţi, rechizite şi echipament sportiv.
Tichetele vor fi primite numai dacă părinţii depun o cerere/declaraţie pe propria răspundere la şcoală. Dacă va fi aprobat acest proiect, tichetele urmează să fie emise în lunile octombrie-noiembrie 2019 şi expiră pe 12 iunie 2020.
- Deşi este vorba despre un tichet social, regulile permit şi prevăd acordarea acestor tichete numai elevilor din sistemul de învăţământ de stat, din ciclurile primar, gimnazial, liceal şi profesional. Condiţia pe care trebuie să o îndeplinească elevii, pentru a primi aceste tichete, este frecventarea cursurilor. Tichetul social educaţional nu afectează acordarea altor tipuri de ajutor social, precizează actul normativ, adică sumele nu sunt luate în calcul atunci când se decide venitul familiei.
Acest program de acordare a tichetelor nu va fi o premieră, întrucât programe de tichete sau rechizite există deja. În 2016 au fost introduse tichetele la grădiniţă prin Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate.