Întrevedere la inițiativa Comisiei pentru apărare cu generalul Bertrand Cavallier, fost cadru al Jandarmeriei Nationale Franceze

La inițiativa Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, joi, 23 august, a avut loc o întrevedere cu domnul general maior (r) Bertrand Cavallier, fost cadru al Jandarmeriei Nationale Franceze și expert în domeniul asigurării și restabilirii ordinii publice  recunoscut la nivel european, domnia sa fiind totodată și un bun cunoscător al sistemului de ordine publică din România, având în vedere implicarea sa, în calitate de expert european, în diferite programe PHARE derulate în beneficiul Jandameriei Române.

Conform unui comunicat de presă, în cadrul întâlnirii, activitate subsumată demersurilor de cunoaștere a diferitelor aspecte ale evenimentelor din 10 august, au avut loc discuții preliminare privind modul de intervenție al forțelor de ordine europene în situații de restabilire a ordinii publice.

”Discuția a debutat cu precizări generale privind restabilirea ordinii publice, de la necesitate până la principiile care guvernează acest tip de acțiuni, precum și exemple și modalități de intervenție ale diferitelor forțe de ordine supuse unor reglementări interne specifice doctrinelor naționale.

În opinia expertului, Jandarmeria Română este o instituție reformată la nivelul standardelor internaționale, având aceleași principii tactice cu structurile similare din Europa, fapt relevat și de interoperabilitatea evidentă în timpul misiunilor internaționale comune.

De asemenea, având în vedere contextul de securitate, a fost evidențiată schimbarea prin care trec forțele de ordine europene și orientarea acestora către fermitate în vederea asigurării și restabilirii ordinii publice, respectarea integrității instituțiilor fiind o garanție a continuității stabilității și securității statale.

Sub un alt aspect, drepturile și libertățile fundamentale ale omului sunt pe deplin respectate, cazurile de violență survenite de ambele părți fiind abordate în mod individual, și nu colectiv. Este de menționat faptul că situațiile izolate de aplicare disproporționată a forței de către cel investit cu autoritatea statului reprezintă o problemă disciplinară internă ce are și consecințe penale. În același timp însă, protestatarii au obligații consemnate în legislație, iar, spre exemplu, în cazul legislației franceze un cetățean avertizat și somat care nu respectă indicațiile forțelor de ordine comite o infracțiune, care constituie o formă agravată în cazul ascunderii indentității sau manifestărilor violente împotriva celor care își exercită atribuțiile de apărare a ordinii publice.

Evenimentele din 10 august reprezintă, potrivit expertului, o ocazie de reflecție pentru factorii decidenți din România, de identificare a modalității de evoluție a structurilor specializate, de la organizare, drepturile și pregătirea personalului, până la pârghiile de control și mijloacele folosite. Discuția a relevat că nicio intervenție nu este perfectă, dar blamarea unei instituții pentru acțiuni individuale izolate ce depășesc cadrul legal poate genera un dezechilibru în sistemul național de securitate.

România are șansa ca după această experiență să îmbunătățească capacitatea structurilor sale de a acționa eficient și pragmatic, fiind propusă elaborarea unei analize obiective și pertinente a evenimentelor din 10 august, dar și a provocărilor ce caracterizează actualul mediu de securitate și pot afecta România.” s-a precizat în comunicat.

https://www.facebook.com/dorelgheorghe.caprar/posts/2218105425087572?__tn__=K-R

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare