Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, întrebat dacă va candida la Preşedinţia ţării: Sunt şanse 1%!

Președintele Academiei Române, prof.univ. Ioan-Aurel Pop, a declarat că șansele de a candida la președinție în 2024 sunt în procent de 1%, scrie r3media.ro.

Istoricul a declarat că ar fi nevoie de o minune pentru a putea intra în cursa pentru Cotroceni.

„Dacă funcția de președinte ar fi decorativă, să ții discursuri, să primești diplomați, precum în alte țări, mi-ar plăcea să reprezint simbolul statului. Dar în România, președintele și premierul au aproximativ la fel de multă putere și se pot certa.

Dar ideea de președinte arbitru al vieții politice este interesantă.1% șanse…dacă se întâmplă o minune, dacă se schimbă ceva în societatea românească…Dar 1% e nimic.

Eu nu văd pe nimeni c-o pregătire potrivită să fie președintele României în acest moment. Eu pe cine întreb, răspunde: pe cine să mai votăm?”, a declarat el în dialogul purtat cu Eugenia Vodă la emisiunea „Profesioniștii”.

În aceeași emisiune, Ioan-Aurel Pop a vorbit despre relația sa cu Gabriel Liiceanu, patronul editurii Humanitas.

Președintele Academiei a declarat că relațiile dintre ei sunt reci, deoarece există o aversiune din partea lui Liiceanu față de persoana sa. De altfel, a menționat Pop, i s-au transmis semnale negative dinspre editura Humanitas.

„Nu mergem pe aceeași lungime de undă. Dl. Liiceanu nu se coboară la nivelul unui naționalist ardelean, obsedat de latinitate, așa cum mi-a transmis odată, mai demult.

Nu ne potrivim.

Semnalele care mi-au venit de-acolo sunt de respingere. Admir și citesc unele din lucrările lor, îmi plac unele traduceri apărute acolo.

E pe altă lungime de undă, mă consideră naționalist, deși dragostea nu e dăunătoare.

S-a dovedit că el a semnat acord de colaborare și de-atunci editura Humanitas l-a lăsat mai moale. A recunoscut și el într-un interviu că a trebuit să colaboreze. El e primit la Humanitas…”, a menționat Ioan-Aurel Pop.

Președintele Academiei a făcut lumină și-n cazul acuzațiilor conform cărora ar fi mason, arătând că nici nu se pune problema de așa ceva. Totul a plecat, a spus el, de la un cuvânt ținut în fața unei adunări masonice la care a fost invitat.

Ioan-Aurel Pop a precizat că sub președinția sa, Academia Română a terminat toate legăturile cu diferitele loji masonice care organizau evenimente „sub egida” Academiei.

„Academia nu mai colaborează cu masoneria”, a explicat domnia sa.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare