Ioan Aurel Pop, șef al Consiliului de Conducere al CNATDCU, susține că instituția este „anacronică” și „trebuie desființată”

Ioan Aurel Pop, președinte al Academiei Române, dar și președintele Consiliului de Conducere al CNATDCU, a transmis un mesaj pe grupul rectorilor, constituit pe WhatsApp, în care susține desființarea comisiei care evalua plagiatele, transmit Știrile TVR.

Dragi colegi, CNATDCU este o instituție anacronică și sunt de acord că trebuie desființată. Pentru plagiate, avem comisiile de etică de la toate nivelele. Îmi cer scuze că intervin din afară, nemaifiind rector. Spor în toate! IAPop”, este mesajul acedemicianului, fost rector al Universității Babeș Bolyai, postat pe un grup de WhatsApp, în care sunt peste 100 de persoane, rectori din toată țara, precum și foști miniștri ai Educației.

Reacția președintelui Academiei Române vine în contextul în care ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat reorganizarea CNATDCU. În exclusivitate la TVR INFO, ministrul a explicat de ce a fost schimbată denumirea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare și în ce constau prevederile noii Legi a învățământului superior:

”Pentru că în orice stat în care există un sistem performant de educație, acordarea titlului de doctor este prerogativ al universității. În orice stat cu sistem avansat de educație. Universitățile acordă titluri de licență, masterat și doctorat. Pe de altă parte, universitățile sunt cele care organizează admiterea, organizează înmatricularea studenților doctoranzi. Organizează și asigură procesul de pregătire doctorală. Universitățile stabilesc condițiile de susținere. Universitățile asigură îndrumarea, susținerea și notarea examenelor și referatelor. Iar la finalul pregătirii doctorale, tot universitățile asigură și asumă, subliniez asumă, susținerea tezei de doctorat. Este firesc și imperios necesar ca toate instituțiile de învățământ superior să-și asume responsabilitatea acordării titlului de doctor” a explicat la TVR INFO Sorin Cîmpeanu.

El precizează clar că verificarea plagiatului în lucrările de doctorat va fi făcută de Comisia Naţională de Etică a Titlurilor Universitare (CNETU).

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că noile legi ale Educației desființează CNATDCU, dar se înființează Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare care îi va prelua atribuțiile și va avea în responsabilitate situațiile de plagiat sau alte tipuri de nereguli privind încălcări ale eticii.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), sub numele de “Comisia superioară de diplome”, a fost introdusă pentru controlul politic al sistemului de învățământ în anul 1950, după reforma din 1948, de către comisarii sovietici și a fost perfecționat în epoca Ceaușescu, de către pro-ruși, cu același scop: controlul politic.

Sursa: Știrile TVR

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare