Ioan-Lucian Rus, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), a primit joi, 20 octombrie a.c., o delegaţie a Landului Bavaria din Germania, condusă de Dr. Ulrike Wolf-Prexler, subsecretar de stat în Ministerul Economiei, Dezvoltării Regionale și Energiei. După întreruperea acţiunilor internaţionale, generată de pandemie, misiunea economică în România este al doilea eveniment organizat de autorităţile bavareze pe plan extern, ceea ce demonstrează situarea ţării noastre în topul priorităţilor mediului de afaceri german.
Din delegaţia bavareză au făcut parte reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Dezvoltării Regionale și Energiei, președintele Camerei Meșteșugarilor pentru München și Bavaria Superioară, conducerea Camerei de Comerț și Industrie München și Bavaria Superioară, directorul general al asociației VDMA Bavaria, directorul societății März Stahlbau, directorul general al Camerei de Comerț Româno-Germane, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Republicii Federale Germania la București și șeful Secţiei Economice şi Comerciale a Ambasadei R.F.Germania la Bucureşti. Firmele componente ale misiunii economice bavareze în România s-au deplasat în mai multe oraşe din ţară, unde au avut numeroase contacte de afaceri cu parteneri români.
Pe parcursul discuţiilor de la minister au fost abordate stadiul şi perspectivele dezvoltării relaţiilor comerciale româno-bavareze, căi şi metode de promovare a oportunităților de afaceri şi investiţionale, a turismului românesc. Un element de interes comun l-a reprezentat pregătirea forței de muncă, respectiv dezvoltarea parteneriatelor în vederea extinderii sistemului de învățământ dual în România, ca sursă principală de forță de muncă înalt calificată pentru industrie.
Partea română a asigurat că oferă condiţii atractive firmelor bavareze interesate să dezvolte investiţii şi afaceri în România, inclusiv pentru relocări din zonele de conflict sau din regiuni îndepărtate, pentru scurtarea lanţurilor de aprovizionare şi securizarea industriei europene. În acest sens, InvestRomania rămâne la dispoziţia investitorilor, acordând asistenţã de specialitate pe tot parcursul implementării proiectelor.
Au fost subliniate, de asemenea, oportunităţile de cooperare generate de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în implementarea căruia firme româneşti şi bavareze se pot asocia pentru realizarea în comun a unor proiecte importante.
Oferta de cooperare în domeniul turismului și schimbul de bune practici în ceea ce privește marketingul în acest domeniu au fost teme importante pe agenda întâlnirii, cele două părți urmând a demara în perioada imediat următoare acțiuni concrete la nivel de experți.
Partea română a propus şi organizarea în prima parte a anului următor, la München, a celei de a X-a sesiuni a Comisiei Mixte Guvernamentale România-Bavaria, pentru a da un nou impuls cooperării bilaterale în toate domeniile de interes reciproc.