Fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă transmite că actuala creştere a numărului de paturi la terapie intensivă pentru pacienţii COVID reprezintă rezultatul unui plan pregătit anterior de către minister şi că ar fi fost ‘complet greşită’ o blocare a spitalelor şi paturilor pe timpul verii, când erau câţiva zeci de bolnavi.
‘Prim-ministrul Florin Cîţu tocmai ne-a anunţat că va cere o ‘anchetă/analiză’ despre cum s-a pregătit Ministerul Sănătăţii în faţa valului 4. Când Florin Cîţu declara despre valul 4 că ‘s-ar putea să fie ceva, dar nimic din ce a fost’, la Ministerul Sănătăţii aveam deja implementate o serie de măsuri pentru pregătirea sistemului sanitar, în timp ce asiguram redeschiderea spitalelor şi accesul pacienţilor non-COVID la serviciile medicale de care aveau nevoie. Concret, am dat posibilitatea spitalelor să îşi organizeze circuite mixte şi pentru tratarea altor afecţiuni, în timp ce spitalele de boli infecţioase au rămas unităţi destinate preponderent îngrijirii pacienţilor COVID-19′, a scris Mihăilă pe Facebook.
Ea adaugă că acest lucru era necesar după mai bine de un an în care mulţi pacienţi cronici au fost privaţi de acces la sistemul sanitar. Mihăilă menţionează că a cerut spitalelor şi direcţiilor de sănătate publică planurile de rezilienţă, care prevedeau creşterea numărului de paturi ATI şi paturi pe secţii pentru pacienţii COVID în cazul creşterii incidenţei, astfel încât să poată reveni rapid la numărul maxim de paturi din valul 3.
‘Acest plan este acum pus în aplicare. Creşterea numărului de paturi ATI/TI şi pe secţii din aceste zile reprezintă exact punerea în aplicare a acestui plan pregătit la Ministerul Sănătăţii împreună cu managerii de spitale, direcţiile de sănătate publică, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Faptul că Florin Cîţu susţine acum că întreaga vară trebuiau blocate spitalele şi paturi cu miile, chiar dacă aveam câteva zeci de cazuri COVID, este complet greşit’, precizează reprezentanta USR PLUS.
Ioana Mihăilă mai afirmă că a prezentat de-a lungul mandatului său atât prim-ministrului, cât şi public toate măsurile implementate. De asemenea, i-a prezentat premierului situaţia financiară a bugetului Ministerului Sănătăţii.
‘Am văzut cu toţii cum a acţionat atunci când i-am cerut resursele financiare pentru medicamente şi alte materiale necesare pregătirii în faţa valului 4. În loc să îşi irosească timpul pentru a analiza ceva ce deja ştia şi cu care a fost mereu la curent, îi recomand prim-ministrului să realizeze şi o analiză asupra acţiunilor sale în ceea ce priveşte prevenţia, aici mă refer la vaccinare, aflată în coordonarea directă a prim-ministrului, relaxările şi implicarea prea mare a nespecialiştilor în decizii finale care ne-au adus aici. Aşa va afla ce instituţii şi cu ce responsabilitate şi-au îndeplinit atribuţiile’, conchide Mihăilă.
Premierul Florin Cîţu a anunţat, marţi, că va cere cât mai rapid o anchetă privind modul în care Ministerul Sănătăţii a pregătit valul al patrulea al pandemiei.
‘O să cer o anchetă, o analiză, pentru că vreau să ştiu cum a fost pregătit valul patru. Ştiam că vine valul patru, eu am spus tot anul, după ce s-a terminat valul trei, că nu vreau să se reducă numărul de paturi în secţiile ATI pentru COVID. Am spus foarte clar să rămână intactă capacitatea noastră de a răspunde şi să se răspundă foarte rapid. Aş vrea să văd cum a fost pregătit de Ministerul Sănătăţii acest val patru, să vedem dacă s-a ţinut cont de ceea ce am spus eu şi dacă nu s-a ţinut cont de ceea ce am spus eu, cine nu a ţinut cont va fi responsabil pentru asta’, a spus Cîţu, aflat într-o vizită în judeţul Prahova.
Sursa: PRESSONLINE