„Fără a aștepta motivarea deciziei CCR cu privire la anularea alegerilor prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a decis, cu de la sine putere, că mai stă pe tron o „peroadă ” și că viitorul guvern, care va rezulta în urma consultărilor cu EL, va decide soarta alegerilor”, scrie, pe site-ul canal33.ro, jurnalistul Ionuţ Cristache.
„Ce urmează? Este întrebarea de pe buzele românilor. Urmează, după validarea alegerilor parlamentare care au avut loc între timp, convocarea noului Parlament, convocarea de consultări cu partidele parlamentare şi constituirea noului Guvern al României după alegerile parlamentare. Noul Guvern al României va stabili noi date la care se vor desfăşura cele două tururi ale alegerii Preşedintelui României.”
Fără ca nimeni să-l contrazică instituțional, după 10 ani de domnie autoritară, cu sceptrul puterii sufocat între degetele încleștate, Klaus Iohannis poruncește în continuare și arată căi de urmat unei găști politice care a pierdut alegerile. Stabilește el ordinea priorităților fără a aștepta motivarea Curții Constituționale.
Negocieri, consultări, trecerea prin Parlament și mai apoi, când o fi timp, calendarul alegerilor prezidențiale. Cu alte cuvinte, consultarea poporului e ultima grijă a despotului Iohannis și a curtenilor săi.
Într-o Românie Normală, a cetățenilor, nu a unei găști politico-securistice, ordinea ar fi fost invers. Calendar de alegeri stabilit cu celeritate și mai apoi toate celelalte.
O spune și un fost judecător CCR: „Simplă precizare, referitor la data stabilirii alegerilor prezidențiale! Decizia CCR prevede că Guvernul va adopta o nouă HG, pentru stabilirea calendarului alegerilor. Decizia este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial, de la aceeași dată fiind obligatorie și adoptarea HG”, scria Tudorel Toader pe Facebook.
Cu alte cuvinte Tudorel Toader subliniază că e sarcina actualului guvern de a organiza alegerile! Firesc! Până la urmă esența democrației este întoarcerea la popor! Dar cine să se opună voinței lui Iohannis, a cărui cuvânt e lege de 10 ani în România?
Ar fi putut să o facă CCR, odată cu motivarea decizie privind anularea alegerilor, așa cum a făcut-o în hotărârea prin care decidea renumărarea voturilor din turul 1, când a fixat și un termen până la care trebuia realizată renumărarea. Tot CCR avea și acum obligația să stabilească data exactă a alegerilor, tocmai pentru că asistăm la o situație cu totul excepțională!
Mai ales într-un astfel de impas politic, generat de un vot-revoltă al cetățenilor, îndreptat tocmai împotriva celor care se erijează astăzi în factori de decizie legitimi! Dar nu a făcut-o, a preferat să rămână în siajul unui președinte la final de mandat, schilodit electoral, epuizat moral, care timp de 10 ani a sfidat regulile democratice, a secretizat tot, s-a ascuns de popor și de bun-simț, dar care are în continuare în mână serviciile și structurile de forță. Totul sub argumentul – Democrația trebuie salvată/Statul trebuie salvat!
Doar că România, cu Iohannis în continuare în frunte nu arată ca un stat salvat ci, dimpotrivă, arată că un stat capturat!”, scrie Ionuţ Cristache.