Ameninţările de tipul COVID-19 nu ţin cont de graniţele fizice ale statelor, peste 200 de ţări din întreaga lume fiind afectate de această pandemie, a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis cu prilejul Ceremoniei de semnare a Acordului de Colaborare Bienală între Organizaţia Mondială a Sănătăţii – Biroul Regional pentru Europa şi Ministerul Sănătăţii din România.
“Omenirea se confruntă astăzi cu o situaţie fără precedent, în faţa căreia suntem cu toţii vulnerabili şi care ne-a forţat să ne adaptăm rapid întreaga activitate. Marcăm, aşadar, Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an prin semnarea, într-un format inedit, virtual, a unui nou Acord de Colaborare Bienală. Continuăm astfel cooperarea noastră şi reafirmăm parteneriatul solid pe care îl avem. Această criză sanitară şi umanitară prin care trecem ne-a dovedit tuturor, nu doar nouă, românilor, că avem nevoie de o capacitate consolidată de prevenire şi intervenţie în situaţii de urgenţă, de planuri şi protocoale de reacţie. Vă invit pe toţi cei responsabili ca, după ce vom depăşi această criză, să valorificăm conţinutul acordului semnat şi să regândim sistemul de sănătate românesc şi din perspectiva acestei nevoi”, a declarat preşedintele.
- În contextul urgenţei medicale globale, pentru limitarea răspândirii, fiecare ţară trebuie să adopte toate măsurile necesare, în funcţie de evoluţia numărului de cazuri, dar este nevoie şi de cooperarea eficientă dintre statel, a subliniat Iohannis.
În ceea ce priveşte situaţia din România, a adăugat el, autorităţile noastre au luat la timp măsurile necesare pentru a preveni pe cât posibil răspândirea pandemiei.
„Avem nevoie de acţiune comună, atât la nivel regional, în cadrul organizaţiilor din care facem parte, dar şi la nivel global, pentru combaterea acestei pandemii şi pentru limitarea efectelor sociale şi economice. Cooperarea şi solidaritatea internaţională constituie răspunsul nostru comun în faţa unei provocări de o asemenea amploare! Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an este dedicată marcării activităţii asistentelor medicale şi a moaşelor. Nu întâmplător aduc în discuţie acest aspect. În aceste momente de cumpănă pentru noi toţi, forţa de muncă din sănătate reprezintă prima linie a luptei împotriva răspândirii infectării cu acest virus extrem de periculos. Autorităţile au datoria de a acorda atenţie prioritar personalului medical, inclusiv prin asigurarea echipamentului individual de protecţie”, a mai spus Klaus Iohannis.