Klaus Iohannis spune, în alocuțiunea susținută cu ocazia Zilei Naționale a Marinei, că Marea Neagră și întreaga sa regiune au o importanță strategică deosebită nu numai pentru țara noastră, dar și pentru întregul spațiu euroatlantic, iar pentru descurajarea actelor ostile în regiune avem nevoie, în continuare, de o abordare cuprinzătoare, coerentă și coordonată, la toate nivelurile, inclusiv politic.
„Securitatea acestei zone, marcate de provocări complexe și în continuă schimbare, este vitală în asigurarea securității noastre, a tuturor.
Pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre avem nevoie, în continuare, de o abordare cuprinzătoare, coerentă și coordonată, la toate nivelurile, inclusiv politic, abordare care să acopere, pe lângă domeniul militar, și aspecte privind domeniile economic, transport, energie, mediu și, foarte important, reziliența societății.
- Zona Mării Negre este o regiune cu valențe geostrategice atât pentru Alianța Nord-Atlantică, cât și pentru Uniunea Europeană. Ca stat membru al acestor două organizații, România face parte dintr-un spațiu comun de securitate și apărare. La finalul Summitului informal de la Sibiu, pe care l-am găzduit anul acesta pe 9 mai, chiar de Ziua Europei, noi, liderii europeni, ne-am angajat să apărăm «o singură Europă – de la est la vest și de la nord la sud».
Acesta este de fapt și principiul consacrat de NATO – «toți pentru unul și unul pentru toți», care ne oferă garanția că suntem protejați și apărați.
După cum bine știți, România a deținut anul acesta Președinția Consiliului Uniunii Europene, iar una dintre prioritățile mandatului nostru a fost promovarea consolidării capacităților de apărare și securitate ale Uniunii, în strânsă conexiune cu procesele similare din cadrul NATO. Un alt obiectiv asumat al Președinției țării noastre l-a constituit reafirmarea importanței Mării Negre pe agenda Uniunii Europene.
Asigurarea securității și apărării naționale, care garantează siguranța fiecărui român, nu se poate realiza fără o bună înzestrare și modernizare a Armatei și fără perfecționarea continuă a militarilor noștri.
Tocmai de aceea, încă de la începutul mandatului meu, am inițiat Acordul politic național pentru creșterea finanțării pentru apărare, prin care se alocă anual acestui domeniu 2% din PIB. Dimensiunea maritimă reprezintă un element esențial și, din această perspectivă, accentul va fi pus pe componenta navală și pe cea de apărare aeriană și antirachetă.
Au fost făcuți pași importanți în această direcție, dar încă nu sunt suficienți. Trebuie să acționăm mult mai rapid, pentru a depăși sincopele și inconsecvențele din procedurile de achiziție a dotărilor atât de necesare misiunilor în care suntem angajați”, a declarat Iohannis.