Președintele Klaus Iohannis a reacționat după ce 12 Ambasade din lume au transmis un apel către România cu privire la modificările aduse legilor din domeniul justiției.
„Au perfectă dreptate. Este lucrul pe care l-am spus eu de multă vreme, legile justiției se pot modifica, dar modificările trebuie să fie de așa natură să îmbunătățească independența și eficiența sistemului de justiție, iar aceste atenționări, sigur, sunt exact lucrurile pe care le spun și eu de multă vreme și lucruri pe care le spun mulți români de multă vreme. Sper să se audă și la PSD”, a spus Iohannis la Bruxelles.
12 Ambasade din lume, APEL DISPERAT către România: Toate părţile implicate în modificarea Codurilor penale să evite schimbările care ar slăbi statul de drept
12 Ambasade din lume au transmis un apel către România cu privire la modificările aduse legilor din domeniul justiției.
Mesajul celor 12 Ambasade:
„Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei.
România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale. Partenerii UE evocă de asemenea concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, din 12 decembrie 2017, care solicitau României să îşi concentreze eforturile asupra consolidării progreselor obţinute, să evite orice paşi înapoi şi să apere independenţa judecătorilor şi procurorilor.
Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane.
Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia.”