Iohannis despre bugetul multianual al UE: Trebuie să fie un pic mai mare

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Bruxelles, unde participă la discuţiile privitoare la Cadrul Financiar Multianual, că bugetul ar trebui să fie puţin mai mare decât cel din exerciţiul financiar din 2019.

  • “Eu vin cu ideile pe care le-am elaborat la București. Avem o gândire destul de bine fundamentată pentru buget – sigur, bugetul pe care îl dorim noi.

Pornim de la premisa că, în orice condiție se negociază bugetul pentru exercițiul bugetar următor, trebuie să fie un pic mai mare decât bugetul pe exercițiul care se încheie. Avem așteptări legate de fondurile dedicate politicii de coeziune. Sunt mai multe fonduri care vin în această categorie, care pentru noi sunt vitale, pentru a atinge o convergență acceptabilă cât mai repede. De asemenea, sunt foarte importante fondurile destinate agriculturii și pe aceste două capitole suntem foarte hotărâți și sunt foarte hotărât să negociez la sânge, cum se spune, ca să obținem cât mai mulți bani pentru România”, a declarat preşedintele.

El a adăugat că sunt și anumite condiționalități care pentru ţara noastră sunt importante, între acestea fiind flexibilitatea între fonduri.

“Este, de asemenea, important ca, de exemplu, fondul de tranziție spre o economie mai verde să nu fie parte din coeziune, ci să fie suplimentar. Sigur, astăzi am venit cu toate condițiile pe care ni le dorim noi. Va o discuție și, în final, sigur, se va trece la o fază de negociere, unde fiecare încearcă să obțină cât de mult se poate”, a spus Iohannis.

  • Şeful statului roman a mai spus că un alt subiect abordat este cel legat de Brexit, “ care acum este încă foarte proaspăt”.

“Şi ceea ce ne preocupă în această fază foarte mult, dacă vorbim despre Brexit, este negocierea relațiilor viitoare. Fiindcă Acordul de ieșire a fost negociat, este foarte bun. Nouă ne-a convenit forma aceasta de acord, însă relațiile viitoare trebuie negociate într-un termen foarte strâns și aici vor apărea probleme destul de complicate de negociat”, a detaliat el.

Klaus Iohannis a menţionat că, practic, discuțiile în bilateral au început demult. “De când a apărut discuția pe Brexit, noi am început discuții pe bilateral, sigur, fără să ne amestecăm cu tema Acordului de ieșire și fără să ne implicăm în ceea ce am convenit să rămână pentru relația viitoare, partea de UE.

Însă discuții avem cu britanicii încă de multă vreme și sunt discuții foarte bune. Că ați întrebat, noi avem, România cu Marea Britanie, în bilateral o relație foarte bună și cred că vom reuși destul de bine să avansăm în domeniul bilateral, unde chiar dorim să consolidăm relația strategică”, a precizat Klaus Iohannis.

 

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare