Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, după o întrevedere cu premierul Republicii Moldova Maia Sandu, că România este dispusă, pe baza solicitărilor concrete ale Guvernului de la Chișinău, să acorde asistență dedicată consolidării instituțiilor din Republica Moldova
„Am transmis – și transmit și pe această cale – doamnei Sandu și domnului Năstase, mult succes în acest mandat deloc ușor. Doresc, în același timp să îi asigur, și cu acest prilej, de tot sprijinul României și al meu personal pentru eforturile Guvernului de la Chișinău – în condițiile angajamentului clar și concret al noii coaliții guvernamentale pentru parcursul european al Republicii Moldova și pentru avansarea Parteneriatului Strategic bilateral pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.
Așadar, am evidențiat susținerea clară a României pe aceste coordonate.
Totodată, i-am informat pe distinșii mei oaspeți despre disponibilitatea României de a acorda, pe baza solicitărilor concrete ale Guvernului de la Chișinău, asistență dedicată consolidării instituțiilor din Republica Moldova.
De aceea, la inițiativa mea, Administrația Prezidențială a transmis deja Guvernului României propunerea de creare a unui grup de experți din ministerele relevante care, împreună cu experții desemnați de Guvernul Republicii Moldova, să identifice de urgență domeniile în care este nevoie de astfel de asistență, iar pe baza acestui demers să fie demarate proiecte concrete.
Partea noastră, a României, deja a constituit acest grup și deja a avut o primă întâlnire. Salut faptul că doamna premier Sandu a răspuns pozitiv acestei propuneri. Voi urmări personal derularea, de către Guvernele României și Republicii Moldova, a acestei inițiative.
De asemenea, astăzi am discutat și despre importanța continuării proiectelor bilaterale de cooperare derulate de România cu și în Republica Moldova, mai ales a celor strategice de interconectare energetică”, a spus Iohannis.
- Maia Sandu a spus că țara sa are mare nevoie de sprijinul României.
„Din păcate, moștenirea regimului oligarhic din Republica Moldova este foarte grea pentru cetățenii noștri. Aceștia au distrus economia țării, au transformat instituțiile statului în afaceri personale și au izolat Republica Moldova pe plan internațional. Avem încrederea că România va rămâne alături, în calitate de aliat de bază al cetățenilor Republicii Moldova, și în parcursul nostru european. Discuțiile din cadrul întâlnirii pe care am avut-o au fost sincere și foarte concrete. Problemele abordare, dar mai ales modalitatea de rezolvare a acestora, au reflectat interesul și preocuparea reciprocă pentru stabilitatea Republicii Moldova și continuarea cursului ei spre modernizare.
Am făcut un schimb de opinii privind situația social-economică în Republica Moldova și acțiunile pe care le întreprinde Guvernul de Chișinău în perioada imediat următoare pentru a răspunde în mod eficient așteptările cetățenilor noștri, dar și partenerilor noștri externi, în special în ceea ce privește funcționalitatea statului de drept, reforma justiția, combaterea corupției, investigarea fraudelor, în special al fraudei bancare, consolidarea interacțiunii cu societatea civilă, asigurarea independenței presei și altele”, a declarat Sandu.