Iohannis: În 2020, ne-am dat seama cu toţii cât de importantă este cultura în viaţa noastră

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că a devenit o frumoasă tradiţie ca la fiecare început de an să primească, la Palatul Cotroceni, o serie de personalităţi culturale ale României care, cu talent şi profesionalism, sporesc patrimoniul cultural al naţiunii noastre. El a adăugat că în 2020, ne-am dat seama cu toţii cât de importantă este cultura în viaţa noastră.

„Distincţiile oferite astăzi unor instituţii publice, unor operatori culturali privaţi sau artişti independenţi onorează dedicarea şi creativitatea de care a dat dovadă sectorul cultural în menţinerea activă a legăturii artelor cu publicul, pentru a găsi soluţii la constrângerile pandemiei. În războiul împotriva virusului, prin eforturile şi dăruirea dumneavoastră, muzele nu au tăcut! (…)

Sub aura Luceafărului poeziei româneşti, în această zi specială, transmit un mesaj de caldă solidaritate tuturor artiştilor, creatorilor, instituţiilor de cultură, operatorilor culturali din toate domeniile artistice, precum şi publicului culturii româneşti. Semnificaţiile zilei de astăzi capătă noi valenţe în contextul actual al pandemiei, mai cu seamă prin prisma eforturilor dumneavoastră, creatorii şi operatorii culturali, în condiţiile grele ale anului trecut. În 2020, ne-am dat seama cu toţii cât de importantă este cultura în viaţa noastră şi ce mult contează contactul nemijlocit cu arta. Numeroşi creatori s-au aflat în situaţia dureroasă ca, din cauza pandemiei, să nu se poată exprima în faţa publicului care îi iubeşte„, a declarat președintele.

Contribuţia sectorului cultural la echilibrul global al societăţii româneşti, mai ales în această perioadă dificilă, este foarte important, a adăugat Klaus Iohannis.

„De aceea, reafirm preocuparea mea pentru găsirea celor mai bune soluţii de sprijinire a acestui sector, unul dintre cele mai greu încercate în această perioadă dramatică. În vremuri dificile, ca cele pe care şi noi le traversăm astăzi, George Enescu, spunea: „Cultura va trăi. Prea mare e patrimoniul ce l-au acumulat atâtea secole de trudă şi de credinţă pentru a face dintr-o dată tabula rasa din tot ce am strâns şi asimilat. Impasuri a mai avut omenirea. Şi le-a răzbit pe toate cu o vitalitate eroică”. (…) Mă voi implica activ, astfel încât promisiunile să fie transformate în realitate de către cei în măsură să livreze investiţiile necesare actului cultural, accesul competitiv şi nediscriminatoriu la resursele sectorului, un cadru legal coerent, atât în domeniul patrimoniului, cât şi al funcţionării instituţiilor de cultură„, a adăugat Iohannis.

Potrivit președintelui, anul 2021 ne dă speranţa unei reveniri la normalitate.

„Ca de altfel şi în cazul altor domenii, şi în ceea ce priveşte cultura ne dorim ca normalitatea să însemne mai mult decât o simplă întoarcere la viaţa ante-pandemică. Normalitate înseamnă o Românie educată, modernizată, înseamnă un rol mai apăsat al culturii în coeziunea socială, o mai bună valorificare a creativităţii, dar şi a patrimoniului şi potenţialului cultural. Cu diversitatea ei de expresii şi prin contribuţia tuturor actorilor implicaţi în actul de creaţie, cultura are potenţialul real de a creşte calitatea vieţii în comunităţile noastre. Ea este bogăţia fiecăruia dintre noi şi resursa vitală a societăţii noastre în ansamblu. La mulţi ani culturii române, la mulţi ani slujitorilor şi iubitorilor ei!„, a mai spus Klaus Iohannis.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare