Iohannis: Majoritatea şcolilor se vor deschide din 8 februarie

Klaus Iohannis
Foto: presidency.ro

Majoritatea şcolilor se vor deschide din 8 februarie, a anunţat joi preşedintele Klaus Iohannis, la finalul unei întâlniri cu premierul, cu ministrul educaţiei, ministrul sănătăţii şi alte personalităţi din domeniu.

„Pot să vă comunic că am ajuns, în unanimitate, cei care au participat la discuţie, la o concluzie extrem de importantă: începând din semestrul II, adică după vacanţa de o săptămână care urmează la începutul lui februarie, deci din 8 februarie, când începe semestrul II, majoritatea şcolilor se vor redeschide. Asta, evident, în condiţiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluţiile în ultimele săptămâni, asta însemnând: majoritatea şcolilor se redeschid, elevii se întorc la şcoală”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a explicat că, în semestrul II, în localităţile care se încadrează în aşa-numitul scenariu verde, cu relativ puţine cazuri, toate şcolile se redeschid fizic, copiii merg la şcoală.

„În localităţile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă, în sensul că merg în continuare la şcoală, mai exact, la grădiniţă şi la şcoală, copiii de grădiniţă, copiii din ciclul primar, clasele I-IV şi copiii din clasele terminale, VIII, XII. În cazul în care localitatea intră în scenariul roşu, continuă pentru un timp să meargă la şcoală şi la grădiniţă copiii de grădiniţă şi de ciclul primar, dar ceilalţi nu mai merg la şcoală. (…) Atunci când se ajunge rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează şi toată lumea stă acasă”, a adăugat preşedintele.

În ceea ce priveşte universităţile, Iohannis a arătat că, aAvând în vedere că fiecare universitate are specificul ei, decizia va fi luată la nivelul fiecărei universităţi, având în vedere autonomia universitară.

„Trebuie să respectăm restricţiile. Apropo de restricţii, se schimbă evaluarea pentru şcoli, însă toate celelalte măsuri rămân în vigoare. Nu se schimbă nimic altceva decât evaluarea pentru şcoli. În data de 2 februarie, înainte să înceapă şcoala, vom face, tot împreună, o reevaluare a situaţiei pandemice şi decizia finală, repet, decizia finală va fi luată pe 2 februarie. Dar, încă o dată, dacă evoluţia pandemiei va fi cum a fost în ultimele săptămâni, se va intra pe acest scenariu pe care tocmai l-am descris”, a mai spus şeful statului.