Iohannis, mesaj de Ziua NATO: Numai uniţi vom fi mai puternici!(…)La mulți ani, NATO! La mulți ani României în NATO!

Iohannis NATO

Preşedintele Iohannis, premierul Cîțu, ministrul de Externe şi alţi oficiali și lideri politici ai României au transmis duminică mesaje de Ziua NATO.

  • Iohannis: ”Totodată, consider că este foarte important să continuăm pe calea întăririi parteneriatului strategic între NATO şi UE, astfel încât să eficientizăm coordonarea pentru a folosi potenţialul deosebit pe care cele două organizaţii esenţiale îl oferă statelor membre şi cetăţenilor săi, prin asigurarea securităţii şi prosperităţii. Numai uniţi vom fi mai puternici!”

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă în mesajul transmis cu ocazia Zilei NATO că prin demersurile de până acum, NATO a demonstrat coerenţa şi consistenţa deciziilor privind apărarea colectivă, inclusiv prin implementarea măsurilor de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, la care contribuţia României este semnificativă şi că Alianţa a avut un rol important şi în privinţa gestionării pandemiei de COVID-19, prevenind transformarea crizei sanitare într-o criză de securitate.

Preşedintele afirmă că va continua să susţină consensul transpartinic în alocarea procentului de 2% din PIB pentru domeniul apărării, această finanţare contribuind la consolidarea NATO, inclusiv prin prezenţa în regiunea Mării Negre.

În continuare, prezentăm integral mesajul preşedintelui Iohannis:

”La 4 aprilie 2021, România sărbătorește Ziua NATO, o tradiție pe care țara noastră o marchează, de 17 ani, în prima duminică a lunii aprilie.

Timp de peste 70 de ani, Alianța Nord-Atlantică a demonstrat capacitatea de a face față celor mai dificile provocări de securitate, prin adaptarea sa continuă, prin modul de acțiune eficient și, mai ales, prin solidaritatea și unitatea aliaților săi. Toate acestea au fost vizibile inclusiv în contextul actual al luptei împotriva pandemiei de COVID-19, Alianța Nord-Atlantică și membrii săi oferind sprijin care a fost extins inclusiv către parteneri.

Pentru România, NATO a fost și continuă să fie principalul garant și pilonul fundamental al apărării și securității naționale. România are o contribuție activă și semnificativă la misiunile și operațiile aliate, precum și un rol distinct și activ în conturarea politicilor și deciziilor NATO, inclusiv în ceea ce privește măsurile de consolidare a posturii de descurajare și apărare. Totodată, România acționează coerent pentru sporirea cooperării cu partenerii Alianței.

Toate acestea sunt dovezi ale angajamentului ferm și substanțial al României în cadrul NATO și contribuie la conturarea profilului țării noastre ca aliat puternic și de încredere. Guvernul României va acționa în continuare astfel încât să mențină o contribuție semnificativă a țării noastre la consolidarea NATO, la eforturile de apărare colectivă, inclusiv prin alocarea, în continuare, a  2% din PIB pentru apărare, și la promovarea valorilor și obiectivelor strategice comune.

La mulți ani, NATO! La mulți ani României în NATO!”