Iohannis si ”echipa de presă” au mers la Aachen doar pentru a discuta despre ”ordonanța lui Toader” – nimic despre ARMATA EUROPEI

iohannis aachen

Un eveniment important la nivel european a avut loc în această săptămână – semnarea Tratatului de cooperare și integrare franco-german de la Aachen, la care a participat, susținând și un discurs, președintele României, Klaus Iohannis. 

  • Tratatul semnat de către cei doi lideri – Macron si Merkel, a fost încă un ”prilej” pentru președintele Iohannis să nu spună nimic, să nu detalieze de ce a fost acolo, despre ce a discutat cu liderii EU și ce este cu Armata Europei – iar pentru jurnaliștii care s-au deplasat la Aachen, încă un ”prilej” să nu-l întrebe decât despre ”ordonanța lui Toader”.

Asta-i chiar o surpriză – Iohannis nu a spus nimic iar presa română nu l-a întrebat despre elementul cel mai important al evenimentului de la Aachen – care-i treaba cu Armata Europei ?

Îmi scuzați ironia sau retorica, pentru ca nu știu cum altfel să descriu penibilul situației – în care, un președinte al României prezent la un asemenea eveniment, cu un acord semnat între Franța-Germania, să nu spună, să nu transmită despre ce a discutat cu liderii europeni, niciun detaliu despre această controversată – Armată a Europei, ce implicații vor fi, în condițiile în care noi suntem deja într-o alianță militară – NATO, iar dacă președintele nu a spus nimic, ”echipa de jurnaliști” deplasată acolo nici nu s-a obosit să-l întrebe.

În loc să avem o prezentare succintă, o minimă sinteza a ceea ce a discutat Iohannis la Aachen, ce angajamente pentru România presupune înființarea acestei armate, sau dacă au existat consultări între Administrația Prezidențială și Guvern pe aceste teme, ce implicații bugetare are pentru România această nouă Armata a UE, avem doar o postare seacă pe pagina de facebook a președintelui  – pe care-o redau întegral:

”Alături de lideri europeni, la semnarea Tratatului de cooperare și integrare franco-german de la Aachen, moment cu o semnificație deosebită pentru consolidarea Uniunii Europene. România va rămâne în continuare aproape de Franța și Germania în urmărirea constantă a acestui obiectiv.”

Am uitat să precizez că a mai mai apărut pe site-ul președinției discursul în germană al lui Iohannis și câteva poze de la eveniment, în rest absolut nimic.

Cred că este obligația șefului de stat, în momentul în care reprezinți România, să prezinți și poporului ce ai discutat și ce angajamente ți-ai luat în numele României, dacă le-au luat – mai ales dacă o să fie vorba și de angajamente bugetare.

Președintele reprezintă statul român atât în interior, cât și în exterior, iar reprezentarea se exprimă  prin câteva atribuții, nu doar o semnificație ceremonială.

Închei prin a întreba – Când vom afla și noi, ce face sau ce a făcut Iohannis pe plan extern, la toate aceste evenimente la care participă, reprezentând România?

Iulian Ionescu