Iohannis: Vaccinarea – o problemă de siguranţă naţională

Vaccinarea reprezintă o problemă de siguranţă naţională, vaccinul anti-COVID devenind, la ora actuală, speranţa de a reveni cât mai curând la o viaţă normală, a declarat luni preşedintele Klaus Iohannis

„Limitarea efectelor acestei pandemii este o prioritate zero pentru toate guvernele lumii, iar cercetătorii încearcă să ne ofere cât mai repede soluţia pentru ieşirea din această criză. (…) La începutul pandemiei a existat foarte multă incertitudine, au fost foarte multe necunoscute care au transformat lupta cu virusul SARS-CoV-2 într-o veritabilă cursă, pe care am dus-o împotriva unui adversar redutabil. Însă, acum, când vaccinurile s-au transformat într-o certitudine, începem să întrezărim cu optimism ieşirea din această criză medicală de proporţii. (…) La momentul în care vaccinurile vor ieşi din producţie, va trebui să ne asigurăm că suntem pregătiţi să le putem distribui tuturor în mod echitabil”, a declarat Klaus Iohannis la finalul unei întâlniri cu ministrul sănătăţii, ministrul apărării şi ministrul afacerilor interne, pentru a discuta aspectele legate de campania de vaccinare anti-COVID.

El a adîugat că e eficienţa acestei campanii depinde în mare măsură stoparea pandemiei şi, implicit, protejarea vieţii românilor.

„Avem de-a face cu o adevărată problemă de securitate naţională, pe care o abordăm cu maximă responsabilitate, pentru a garanta siguranţa cetăţeanului. Autorităţile s-au mobilizat foarte bine şi, la ora actuală, avem o sstrategie de vaccinare anti-COVID, care va fi aprobată în zilele următoare, şi avem organizată o structură clară, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2. De asemenea, au fost stabilite toate mecanismele de aprovizionare, stocare şi implicare a resurselor umane de la diferite niveluri, precum şi planul de acţiune, cu etape clare. /ilixandru/denisse/ Strategia de vaccinare anti-COVID va fi supusă aprobării în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pe care o voi convoca în perioada imediat următoare.”, a adăugat preşedintele.

Conform strategiei, a arătat Iohannis, din grupurile prioritare pentru vaccinare împotriva SARS-CoV-2 fac parte personalul din domeniul sănătăţii, tot personalul din domeniul sănătăţii, ca şi cel din centre rezidenţiale şi medico-sociale, populaţia cu risc ridicat de evoluţie severă în cazul infecţiei şi personalul din domenii cheie esenţiale bunei funcţionări a societăţii.

„Vaccinarea se va face etapizat, iar definirea etapelor de vaccinare şi iniţierea acestora vor fi stabilite în funcţie de aprobarea, producţia şi alocarea de vaccinuri către fiecare ţară. Vaccinarea se va realiza la locul de muncă pentru personalul din domeniul sănătăţii şi prin centrele de vaccinare fixe şi mobile, echipe mobile, reţeaua de medicină de familie şi centre drive-thru pentru toate celelalte categorii de populaţie. Strategia de distribuţie va ţine cont de condiţiile specifice de stocare şi transport necesare pentru fiecare vaccin în parte, MApN fiind cel care va asigura gestionarea depozitului central, precum şi a celor şase depozite regionale, de unde se va face distribuţia către centrele de vaccinare locale fixe şi mobile, “ a mai pecizat preşedintele.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare