Profesorul universitar Paul Dragoș Aligică a comentat intenția președintelui Iohannis de a cere, în numele României, renunțarea la dreptul de veto al țării noastre în Uniunea Europeană, scrie r3media.ro.
El afirmă, într-o postare pe Facebook, că acest lucru ar echivala cu renunțarea la suveranitatea națională. Acest lucru, susține reputatul intelectual, nu poate fi decis de o persoană, ci în urma unei consultări publice ample.
Domnia sa sugerează chiar un referendum:
„Discuția cu privire la eliminarea dreptului de veto al țărilor membre (deci și al României) în domeniile de politică externă și de securitate în deciziile europene a început cu stângul. De ce:
1. NU este vorba despre o simplă procedura de vot și de o dezbatere despre aspecte tehnice ale sistemelor de votare -pe axa unanimitate, majoritate, pluralitate- ci este vorba înainte de toate de problema suveranității naționale a României. Mai precis, trecerea în etape de la starea de suveranitate națională la condiția de obiect al suzeranității unei puteri externe.
Nu spun că e rău și nu spun că este bine. Spun doar că indiferent care ar fi poziția pe care o luăm, ar trebui să recunoaștem și respectăm magnitudinea problemei și a sarcinii ce ne stă în față. ȘI anume trecerea într-o nouă faza mult mai avansată și greu reversibilă a procesului de RENUNȚARE LA SUVERANITATEA NAȚIONALĂ.
Așadar ar fi onest să spunem oamenilor că despre asta e vorba și să nu încercăm să îi facem din vorbe că și cum esență ar fi doar o chestiune procedurală în politică externă și cea de securitate
2. Dacă intrăm în procesul Istoric de Demantelare a Suveranității Statului Român ar trebui să începem prin a recunoaște magnitudinea și importantă problemei. E păcat și strigător la cer să tratăm cu superficialitate, neseriozitate -din vârful condeiului și al buzelor- ceea ce ai noștri din vechime au decis, generație după generație, că este o chestiune pentru care a meritat să își riște sau chiar sacrifice destinele și viețile.
3. O asemenea decizie NU se ia fără dezbateri naționale majore, fără consultări populare și fără proceduri referendare majore. O fi modă altfel în lume acum și deciziile se iau în plic de sus în jos dar asta e o decizie prea mare că să se ia după modele curente.
Nu poate să își asume această imensă sarcina istorică un președinte vremelnic, un ministru, o figura publică, un partid, o instituție fie ea și una de forță etc., toți trecători prin peisajul politic și istoric al acestei țări. Nimeni nu le-a dat mandat și nimeni nu trebuie să se considere constituțional, istoric, moral și politic îndreptățit să ia aceste decizii în mod mecanic, rutinier, inerțial în numele poporului și statului român. E o decizie care cere consultări naționale și procedura colectivă, națională.
4. Să înțelegem că dacă generația actuală a hotărât să renunțe la suveranitatea națională și să înceapă procesul de demantelare a României – adică a suverantiatii și integrității naționale- are o responsabilitate imensă în față generațiilor trecute și a celor viitoare. Să tratăm cum se cuvine (politic, istoric, moral și constituțional- procedural) astfel de decizii care sunt pe același plan cu cele de la 1877 sau 1918. Ne aflăm în față celui mai important moment posibil din ciclul istoric al vieții unei națiuni.
5. Cu privire la fondul problemei, repet: Nu spun că e rău și nu spun că este bine. NU am luat o poziție. Din simplul motiv că încă NU am văzut argumente și analize serioase pro și contra. Ceea ce am văzut până acum nu se califică.
Sugerez doar că e bine să tratăm cu respect, profesionism, responsabilitate și inteligență problema. Să formulăm analize și argumente serioase. Să nu ne purtăm că și cum o asemenea chestiune poate fi trata că în Cișmigiu sau la bodegă. Adică balcanic, caragialesc, superficial și neserios cu bășcălie, polemici cu pseudo-adversari carcicaturali, sofisme, artificii retorice, glumitze, exemple inconcludente și manipulatorii, ambiguități conceptuale și inconștiență istorică. Adică exact cum NU le place colegilor care se revendică de la spiritul serios, occidental…
Dacă tot ne revendicăm de la spiritul serios, occidental și vrem să demantelăm suvernitatea națională a României pentru a o occidentaliza, haideți că să facem asta temeinic, cu o atitudine, cu argumente, cu o documentare și cu analize temeinice, occidentale…”, a explicat el.