Ion Iliescu: Nu am fost de acord cu organizarea unui concert; s-a trecut peste opinia mea

ion iliescu

Fostul preşedinte Ion Iliescu a reacţionat sâmbătă seara, pe blog, faţă de incidentul din Piaţa Universităţii, când colaboratorul său, Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier, care a fost lovit cu o cârjă în cap.

  • Iliescu precizat totodată că el a fost împotriva organizării unui concert duminică, în memoria Revoluţiei, eveniment ulterior anulat.

Iliescu spune că, în primul rând, este de condamnat “climatul de confruntare și de violență pe care l-au cultivat și îl cultivă o serie de organizații de revoluționari sau de organizații neguvernamentale, care vor să impună versiunea lor despre Revoluție, și să rescrie istoria”.

“Reamintesc că unul dintre sloganurile Revoluției a fost ”Fără violență!” Libertatea a fost cucerită cu un preț greu și nu putem permite ca, în numele ei, să fie interzis dreptul la opinie al celor care nu au aceleași opinii cu aceia care-și impun, prin forță, punctul lor de vedere. Cele petrecute astăzi, în Piața Universității, arată că nici după trei decenii reconcilierea nu este posibilă. Oamenii de bună credință au obligația morală, indiferent de ceea ce cred despre evenimentele din urmă cu treizeci de ani, să condamne violența”, susţine Ion Iliescu.

El a dorit “o a doua precizare” în ceea ce privește concertul organizat de Institutul Revoluției Române, acum anulat, concert care ar fi trebuit să aibă loc duminică, 22 decembrie.

“În urmă cu două luni, când s-a discutat în Colegiul Național această propunere, eu am fost categoric împotriva organizării lui. Cum am fost în imposibilitatea de a participa la toate reuniunile Colegiului, s-a trecut peste opinia mea, și s-a decis organizarea lui. Într-o țară normală acest concert nu avea de ce sa fie nici controversat, nici demonizat, și cu atât mai puțin anulat. La Timișoara, aseară, a avut loc un concert rock, pe care nu l-a contestat nimeni, care nu a fost anulat, și pe care timișorenii l-au apreciat, semn de civilizație, de toleranță și, mai ales, de respect față de aceia care au făcut posibilă, prin jertfa lor, libertatea de care ne bucurăm. Am făcut precizarea despre poziția mea pentru a pune capăt unei campanii de presă construită pe ideea că ”a fost anulat concertul lui Iliescu”. Decizia a fost luată într-un organism colectiv de conducere, după regula democratică a majorității”, spune fostul preşedinte.

  • El adaugă că “această controversă nu ar fi trebuit să umbrească manifestările dedicate evenimentului”.

“Din păcate confiscarea lui și folosirea prilejului pentru a se răfui cu adversari politici arată cât de divizată este acum societatea, în contrast cu solidaritatea din zilele Revoluției, Revoluție care rămâne un act de demnitate al națiunii române”, a conchis Ion Iliescu.

Concert controversat – anulat cu scandal / Artiştii s-au dezis de organizatorii evenimentului: Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu