Ionel Dancă: PNL să reducă taxele din facturile românilor la energie

Deputatul neafiliat Ionel Dancă afirmă că dacă PNL doreşte să reducă taxele şi contribuţiile, atunci trebuie să înceapă cu taxele din facturile la energie, amintind că parlamentarii din Forţa Dreptei au depus un proiect în acest sens, potrivit Agerpres.

„Dacă anexa PSD de la guvernare, PNL, chiar vrea să reducă taxele şi contribuţiile, cum se laudă Cîţu în bula lui de pe Facebook, să înceapă cu taxele din facturile românilor la energie. Soluţia este deja scrisă în proiectul de lege pe care l-am iniţiat alături de colegii parlamentari din Forţa Dreptei şi aşteaptă să intre în dezbatere la Senat, unde preşedinte este chiar Cîţu”, a scris Dancă, luni, pe Facebook.

El arată că proiectul de lege iniţiat de parlamentarii neafiliaţi reduce TVA la 5% la energie şi elimină costurile impuse de stat în factură, precum certificatele verzi, taxa de cogenerare şi accizele.

„Dai jos taxele încasate de stat şi obţii o reducere imediată a preţurilor la energie, fără alte scheme birocratice de compensare. Astfel, de exemplu, pentru luna ianuarie, factura la energie electrică ar fi fost mai mică cu aproape 40%, fără haosul provocat de plafonare şi compensare. Pentru un consum lunar mediu de 300 KWh, costul de furnizare al energiei electrice, plafonat în luna ianuarie la 0,52 lei/KWh, este de 156 lei. Guvernul PSD-PNL încasează în plus 66 lei prin TVA şi alte taxe incluse în factură astfel încât costul total se majorează cu 42% şi ajunge la 222 lei, adică un cost final de 0,74 lei/KWh. În acelaşi timp, Guvernul promite o compensare până la nivelul de 0,68 lei/KWh, adică o compensare de 6 bani pe KWh în cazul de faţă. Deci, la o factură de de 300 KWh, statul încasează în plus 66 lei şi o compensează cu 18 lei, dacă chiar o compensează. Prin proiectul nostru de lege pentru reducerea preţurilor la energie, statul nu mai încasează decât 5% TVA la costul de furnizare al energiei electrice, adică doar 7,8 lei în plus la aceeaşi factură de consum de 300 KWh. Practic, reducem preţul facturii pentru 300 KWh de la 222 lei la 164 lei, ceea ce înseamnă o economie de 58 lei, adică o reducere de aproape 40% raportată la costul energiei de 156 lei”, a spus Dancă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare