Irlanda depășește din nou media UE – cu o creștere a PIB-ului de 6,7%

Creșterea economică a înregistrat 6,7% în 2018 și, deși a încetinit în a doua jumătate a anului trecut, Irlanda a înregistrat cea mai rapidă creștere dintre țările din zona euro, începând cu 2014,

  • Exporturile au fost cele care au susținut încă o dată creșterea puternică a economiei irlandeze, potrivit datelor Biroului Central de Statistică (CSO), publicate ieri. Cu toate acestea, au existat semne că cererea consumatorilor și-a mai revenit – chiar dacă se conturează Brexit – pe măsură ce s-au mărit salariile.

În trimestrul IV, creșterea PIB-ului s-a încetinit ușor, până la 4,9%, față de anul precedent, iar economia s-a extins doar cu 0,1% față de trimestrul anterior, în mare parte datorită performanțelor puternice din trimestrul III.

În ciuda încetinirii, creșterea a fost încă mult peste ritmul de 1,8%, înregistrat în blocul celor 19 state cu monedă unică.

  • „Este important faptul că creșterea economiei are o bază mai largă, cu contribuții pozitive atât din partea sectorului intern, cât și de la multinaționale”, a declarat ministrul Finanțelor, Paschal Donohoe.

Produsul național brut, care oferă o imagine mai bună a performanțelor economiei, sa mărit cu 5,9% și s-a înregistrat o creștere a investițiilor și a activității guvernamentale, precum și a cheltuielilor de consum.

Exporturile în întregul an au crescut cu 8,9%, față de 2017, și au fost factorul determinant al cifrelor de creștere, a precizat CSO.

BrexitBrexit ar putea mușca din exporturile de produse agricole și alimentare, în timp ce o încetinire a eurozonei și a economiei mondiale ar putea afecta cererea pentru alte exporturi.

Piața britanică de export valorează 14 miliarde de euro pe an, iar ministrul Donohoe a subliniat riscurile pentru economie din cauza taxelor vamale și a altor bariere. „Norul Brexit atârnă deasupra economiei și, așa cum am subliniat în ianuarie, impactul asupra celor mai expuse sectoare ale economiei ar putea fi grav”, a spus el.

Crescătorii de vite afirmă că piața cărnii de vită, de 800 milioane de euro pe an, va dispărea în cazul în care industria va pierde accesul fără taxe vamale în Regatul Unit, iar carnea provenită din țări din afara UE se va importa în aceleași condiții ca și produsele irlandeze.

Proiecția economică pare să devină mai întunecată în 2019, în mare parte datorită Brexit, majoritatea previziunilor apreciind o creștere moderată de până la 4 – 4,5%.

Estimările din partea Băncii Centrale spun că, în cazul în care Marea Britanie părăsește UE fără un acord, creșterea economiei irlandeze ar putea fi de 1,5% în acest an. Alte date economice publicate ieri au continuat să sugereze că există puține semne că creșterile salariale au fost alimentate prin restrângerea unor capacități în economie pentru a crește inflația. Rata anuală a inflației a fost de 0,6% în februarie, în scădere față de 0,7%, cât înregistrase în precedentele două luni.

Sursa: The Irish Independent cu sprijinul consilierilor economici din rețeaua externă a MMACA

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare