Irlanda se află în fruntea listei țărilor cel mai expuse la Brexit

Republica Irlanda se află pe primul loc în clasamentul internațional în ceea ce privește țările cel mai expuse la Brexit.

  • Într-un sondaj de opinie întreprins în 20 de țări care sunt cel mai expuse unei potențiale ieșiri a Marii Britanii din UE, elaborat de agenția de rating global Standard & Poor’s (S&P), Irlanda, Malta, Luxemburg și Cipru se află în fruntea economiilor sensibile la orice șocuri ulterioare comerciale și migratorii.

Indicele de Sensibilitate Brexit (BSI) al S&P măsoară exporturile de bunuri și servicii către Regatul Unit comparativ cu PIB-ul acestor economii, fluxurile migratorii bidirecționale, creanțele sectorului financiar asupra contrapartidelor din Regatul Unit și investițiile străine directe în Regatul Unit.

Clasată pe primul loc, Irlanda a înregistrat un indice S&P de 2,9, de patru ori mai mare decât media de 0,7, „implicând reverberații semnificative în economia irlandeză în cazul în care Marea Britanie va părăsi UE, mai ales dacă va face acest lucru fără un acord oficial care să includă o perioadă de tranziție”.

„Frontiera Irlandei de 499 de kilometri cu Marea Britanie încurajează atât un comerț viguros cu mărfuri și servicii, cât și fluxuri migratorii substanțiale între cele două țări”, precizează raportul S&P.

Acesta menționează că Irlanda exportă mai multe bunuri și servicii în Regatul Unit decât orice altă țară cuprinsă în sondaj, echivalentul a aproximativ 8,5% din PIB-ul său. „Lanțuri furnizoare profunde se extind între Irlanda și Irlanda de Nord, nu numai în domeniul agriculturii și procesării alimentelor”, se arată în raport.

Imigrația

Un alt produs secundar al localizării Irlandei este „imigrația bidirecțională extinsă” între aceasta și Marea Britanie. 

„Numărul locuitorilor irlandezi din Marea Britanie și viceversa este de 16,7% din populația Irlandei. . . de două ori mai mare decât cel al următoarei țări cu cea mai mare cifră migratorie bidirecțională, Malta, și depășește cu mult fluxurile migratorii bidirecționale din țările sud-europene, cum ar fi Spania. “

Expunerea sectorului financiar irlandez față de Regatul Unit este a patra cea mai mare dintre cele 21 de economii chestionate, reflectând dimensiunea filialelor bancare irlandeze care operează în Marea Britanie.

  •  „Având în vedere toate aceste legături cu Marea Britanie, nu există nicio îndoială că un Brexit fără acord ar reprezenta un șoc considerabil pentru mica economie deschisă a Irlandei”, a concluzionat sondajul.

„Cu toate acestea, ne așteptăm ca economia extrem de flexibilă a Irlandei să-și reorienteze comerțul către parteneri comerciali și mai mari, cum ar fi celelalte țări din UE și SUA”, a menționat acesta.

„Considerăm, de asemenea, că Irlanda este bine plasată pentru atragerea unor investiții străine directe strămutate dintr-un Regat Unit post-Brexit, dacă filialele și sucursalele financiare cu sediul în Marea Britanie își pierd râvnitele drepturi de ”passporting UE”, care în prezent le permit să vândă servicii financiare pe piața UE, se arată în raport.

Sursa: The Irish Times cu sprijinul consilierilor economici din rețeaua externă a MMACA

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare