Israelul şi Italia critică ferm decizia CPI, în timp ce China salută o „poziţie obiectivă”

Ministrul apărării israelian Yoav Gallant a descris marţi cererea procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite mandate de arestare împotriva lui şi a prim-ministrului Benjamin Netanyahu drept o încercare „ruşinoasă” de a se amesteca în războiul din Fâşia Gaza şi de a nega dreptul Israelului la autoapărare, informează agenţiile de presă internaţionale, transmite Agerpres.

„Încercarea procurorului Karim Khan de a nega dreptul statului Israel la autoapărare şi la eliberarea ostaticilor israelieni trebuie respinsă fără discuţie”, a spus Gallant într-o postare pe platforma X.

Procurorul CPI, Karim Khan, a anunţat luni că a cerut emiterea unor mandate de arestare împotriva lui Benjamin Netanyahu şi a ministrului său al apărării Yoav Gallant pentru crime precum „faptul de a înfometa deliberat civili”, „omucidere intenţionată” şi „exterminare şi/sau omucidere” în legătură cu operaţiunea israeliană în Fâşia Gaza.

Totodată, Karim Khan a cerut mandate de arestare împotriva a trei lideri ai mişcării islamiste Hamas – Ismail Haniyeh, Mohammed Deif şi Yahya Sinouar – pentru „exterminare, viol şi alte forme de violenţă sexuală” şi „luare de ostatici drept crimă de război” în legătură cu atacul comis pe 7 octombrie 2023 în Israel.

La rândul său, şeful diplomaţiei italiene a apreciat marţi drept „inacceptabil” şi „absurd” de a pune pe acelaşi plan Hamasul şi Israelul.

„Este absolut inacceptabil de a pune pe acelaşi plan Hamas şi Israel, pe liderii grupului terorist care a lansat războiul în Fâşia Gaza, masacrând cetăţeni nevinovaţi, şi pe liderii guvernului ales de poporul israelian”, a spus Tajani într-un interviu publicat marţi în Corriere della Sera.

„Este absurd chiar şi numai pentru faptul că procurorul a făcut această paralelă. Pe de altă parte, o astfel de comparaţie poate fi imaginată. Atenţie să nu legitimăm poziţii antiisraeliene care pot alimenta fenomene antisemite”, a adăugat ministrul italian, a cărui ţară exercită anul acesta preşedinţia prin rotaţie a G7.

La rândul său, China şi-a exprimat marţi speranţa, prin vocea purtătorului de cuvânt al diplomaţiei sale, că CPI îşi va menţine poziţia „obiectivă şi imparţială” în această problemă.

„Sperăm că CPI îşi va menţine poziţia obiectivă şi imparţială şi îşi va exercita atribuţiile conform legii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Wang Wenbin, îndemnând totodată să se pună capăt „pedepsirii colective a poporului palestinian”.

Întrebat marţi despre decizia CPI, Beijingul a declarat că există „un consens zdrobitor în cadrul comunităţii internaţionale pentru a opri imediat războiul din Gaza şi a pune capăt crizei umanitare a poporului palestinian”.

„China a fost mereu de partea justiţiei şi a dreptului internaţional în problema palestiniană”, a afirmat Wang, adăugând că Beijingul susţine „eforturile menite să promoveze o soluţie globală, justă şi durabilă pentru problema palestiniană”.

China susţine de multă vreme cauza palestiniană şi o soluţie la conflictul israeliano-palestinian fondată pe coexistenţa a două state. Preşedintele Xi Jinping a cerut organizarea unei „conferinţe internaţionale pentru pace” pentru a soluţiona acest conflict.

În ceea ce priveşte partenerii istorici ai Israelului, aceştia sunt divizaţi în această problemă. În timp ce preşedintele american Joe Biden a criticat un demers „scandalos” al CPI, diplomaţia franceză a declarat într-un comunicat că „susţine CPI, independenţa ei şi lupta împotriva impunităţii în toate situaţiile”.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare