Istoricul Marius Oprea, fostul președinte al Institutului Crimelor Comunismului (IICCMER), a comentat faptul că pentru statul român, rămâșițele pământești ale victimelor regimului comunist reprezintă doar „deșeuri biologice”, scrie r3media.ro.
În opinia istoricului și cercetătorului, acest lucru arată cam cât valorează victimele comunismului pentru actualul Guvern.
”Deșeuri biologice” și îngeri
”Cu moartea pre moarte călcînd”, roțile unei dube galbene cu număr de Constanța a trecut azi la ceasul înserării pe sub clopotnița Mănăstirii Dervent. La volan, părintele stareț Andrei. Lîngă el, eu. În dubă, judicios stivuite, șaptezeci de cutii de carton, preluate la orele prînzului de la Institutul de Medicină Legală din București. Pe cutii scrie ”Deșeuri biologice”. În cutii, tot atîtea rînduri de oseminte ale morților din lagărul de la Periprava. Înainte de a ajunge așa, au fost ”deșeuri ideologice” ale regimului comunist, îngropate la jumătate de metru în nisip și dezgropate după opt ani de trudă și încercări, despre care aș putea să fac o teză de doctorat, care să ”plagieze” însăși moartea. Chiar coborîte la rangul de ”deșeuri biologice”, întîmplare care arată cum nu se poate mai clar cum tratează actualul guvern al României dezgroparea victimelor comunismului, a morților fără cruce, cei morți la Periprava și-au găsit după șaizeci de ani liniștea. La mănăstirea Dervent, unde osemintele lor au fost primite, în slujba de pomenire și în dangătul clopotului, șaptezeci de suflete s-au ridicat la cer și, din deșeuri, au devenit dintr-o dată îngeri.”, a scris Oprea.
Reamintim că rămășițele acestor martiri au fost aduse la Mănăstirea Dervent (jud. Constanţa).
Rămășițele pământești a 80 de deținuți politici uciși în lagărul de la Periprava au fost aduse la Mănăstirea Dervent, a anunțat Arhiepiscopia Tomisului.
Este vorba de rămășițele descoperite prin cercetările efectuate între 2015-2023 de o echipă de arheologi, condusă de Gheorghe Petrov și compusă din Horațiu Groza, Paul Scrobotă, Gabriel Rustoiu, Raluca Mocanu, iar investigațiile au fost coordonate de procurorii Gheorghe Stanciu și Toma Octavian.
La inițiativa istoricului Marius Oprea, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, Fundația ”Doina Cornea” și Asociația Foștilor Deținuți Politici din România au ajutat ca osemintele să ajungă la Mânăstirea Dervent.