Iulian Ionescu (Ecopolitic), analiză a strategiei și potențialului fiecăruia dintre cei 5 candidați semnificativi: Lasconi, Nicuşor Dan, Ponta, Simion, Antonescu

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Iulian Ionescu (Ecopolitic) a analizat starea campaniei electorale pentru prezidențiale, care sunt principalele concluzii despre candidați și strategiile/susținerea lor, scrie solidnews.ro.

Pentru Nicușor Dan, candidatura la președinția României este o responsabilitate mult mai mare decât poate el să ducă. Nu are niciun proiect dus la bun sfârșit în mandatul de primar al capitalei, nu are capacități administrative și îi lipsesc cu desăvârșire relațiile cu vectori externi. Mai mult decât atât, este nehotărât și schimbător, demonstrând acest lucru în special prin afirmațiile sale publice care, de multe ori, se bat cap în cap. Iulian Ionescu îl consideră un „om politic rătăcit”, fără capacități administrative. Nu are o campanie convingătoare, dar beneficiază de susținere subterană și de sprijinul Maiei Sandu, care intervine în alegerile românești prin faptul că îi face lobby primarului de București.

Elena Lasconi pare a fi mai fâșneață în campanie decât Nicușor Dan, deși cei doi împart același bazin electoral. La alegerile precedente, a strâns aproape 2 milioane de voturi, ceea ce îi oferă un start mai bun în campanie. Problema Elenei Lasconi este că nu poate asimila și înțelege informațiile legate de politica externă, acesta fiind un atribut esențial pentru un viitor președinte al României. Totuși, Elena Lasconi nu putea să renunțe la candidatura sa, având în vedere susținerea pe care a avut-o la alegerile precedente. Mai mult decât atât, Elena Lasconi beneficiază de un sprijin consistent din partea multinaționalelor, mai mare decât cel oferit lui Nicușor Dan de marile companii.

Victor Ponta are o strategie de campanie ciudată, încercând să ciupească electorat din toate părțile și asociindu-se în mod haotic cu actori politici importanți în acest moment. Acțiunile lui Victor Ponta denotă oportunism și populism, observă Iulian Ionescu, jurnalistul adăugând că el își încearcă norocul, ca de fiecare dată, și era de așteptat din partea sa (având în vedere experiența dobândită) un altfel de joc politic și o altfel de strategie de campanie. Nu are un partid electoral care să-i motorizeze candidatura și nici un bazin electoral dedicat.

Dacă partidele aliniate în spatele lui Crin Antonescu în campanie nu reușesc măcar să-l propulseze în turul al doilea, aceste formațiuni politice vor deveni insignifiante în următorii ani, coborând la un scor de sub 10%. Jurnalistul Iulian Ionescu a remarcat că este evidentă inactivitatea politică a candidatului Crin Antonescu și îl poate afecta în campanie.

George Simion are mari șanse să intre în turul 2, având în vedere cele peste un milion de voturi obținute în primul tur al alegerilor precedente, însă are nevoie de susținerea lui Călin Georgescu și de transferul unei părți consistente a electoratului acestuia către el. George Simion are o responsabilitate uriașă față de bazinul suveranist, majoritar în România. Dacă nu reușește să transmită o anumită emoție în campanie, îi poate fi periclitat parcursul ca tânăr politician. Liderul AUR trebuie să fie conștient de misiunea lui și foarte responsabil în campanie, să se pregătească de cele mai dure atacuri ale Sistemului.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare