Iulian Ionescu (ecopolitic.ro): Vizita lui Ciolacu în Turcia a fost spectaculoasă, dar necuantificabilă din punct de vedere geoeconomic pentru România

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Iulian Ionescu (noul membru al Clubului de Gândire GOLD, directorul ECOPOLITIC.RO) a dezvăluit care sunt detaliile nevăzute și consecințele vizitei lui Ciolacu în Turcia, unde el a fost membru al delegației jurnaliștilor, respectiv despre sabia lui Ștefan cel Mare, efectele discuției despre acest simbol istoric la nivelul parților româno-turce, potrivit solidnews.ro.

Iulian Ionescu a dezvăluit faptul că inițial nu s-a dorit ca el să știe despre vizita lui Marcel Ciolacu în Turcia, chiar dacă este unul dintre jurnaliștii acreditați la guvern. Depășind acest blocaj instituțional, Iulian Ionescu a ajuns să fie parte din delegația jurnaliștilor ce l-au însoțit pe premier în Turcia, o țară-fortăreață după cum a perceput-o jurnalistul. La întâlnirea efectivă dintre cele două guverne, cel român și cel turc, presa nu a avut acces, iar atmosfera a fost una foarte tensionată tocmai din cauza controalelor foarte riguroase, a filtrelor și a nivelului de securitate extrem de ridicat. Mai mult decât atât, deși inițial s-a convenit ca delegația română să adreseze o întrebare și cea turcă o altă întrebare, în cadrul unei conferințe de presă, tema aleasă de români nu a convenit, iar așa s-a anulat orice fel de conferință, organizându-se doar simple declarații ale liderilor de stat.

Chiar în timpul alegerilor de anul trecut, Erdogan a trecut printr-o perioadă de boală ce l-a afectat în mod vizibil. Chiar și la întâlnirea cu Ciolacu, Erdogan a părut uzat și gârbovit, dar, după cum obișnuiește, și-a ascuns foarte bine reacțiile și orice fel de emoție. Imaginea de tip „poker face” a lui Erdogan contrastează cu imaginea lui Marcel Ciolacu, care era în mod evident încântat și chiar mândru de postura sa. Totuși, Erdogan a fost într-o formă destul de bună ieri, nefiind însoțit de ajutoare sau oameni pregătiți special pentru cazul în care i s-ar fi întâmplat ceva președintelui turc. Chiar Victor Ponta a purtat un scurt dialog cu Erdogan, putându-se vedea cu ochiul liber dorința lui Ponta de a fi acolo și de a se evidenția în fața președintelui. „Ciolacu are nevoie să arate că începe să conteze în plan extern, că el e un premier frecventabil, că România trebuie să arate un potențial economic, investițional, să reprezinte o poartă de intrare către Uniunea Europeană prin Constanța”, a evidențiat Iulian Ionescu.

Unul dintre lucrurile utile pe care le-a remarcat jurnalistul Iulian Ionescu în această vizită este semnarea memorandumului pentru deschiderea pieței de export a cărnii, pentru că până acum România nu putea exporta în Turcia. În turism, decizia ca românii să poată intra în Turcia doar cu buletinul începând din luna iunie a părut mai mult o creare a unui fel de turco-Schengen, dar nu are neapărat valoare de întrebuințare. Dacă va fi, însă, o chestiune de reciprocitate, România se va vedea nevoită să găsească soluții pentru a adopta o măsură similară, deși nu este pregătită momentan. În contextul în care Turcia face eforturi să devină un hub regional de gaze, România devine mai mult un dealer al Turciei și se află în situația ciudată de a cumpăra gaze de la o altă țară decât cea cu care a negociat de fapt, Qatarul.

Așadar, vizita lui Ciolacu în Turcia și întâlnirea cu Erdogan a părut mai mult un punctaj dintr-un plan viitor, în viziunea jurnalistului Iulian Ionescu. Din păcate, statul român nu și-a asumat un target foarte bine consolidat, nivelul de productivitate al întâlnirii cu turcii fiind unul incert. Erdogan își urmărește foarte clar interesul politico-militar în regiune, dialogând cu o țară care încă nu știe să răspundă. Diplomația noastră a devenit una de vasalitate în raport cu toți partenerii, nu doar cu SUA.

Iulian Ionescu: Sabia lui Ștefan cel Mare ar putea face o călătorie electorală în România în această vară

Jurnalistul Iulian Ionescu l-a provocat pe Marcel Ciolacu să spună dacă a reușit să obțină de la turci Sabia lui Ștefan cel Mare, un cadou excepțional care l-ar fi ajutat pe premier și pentru a-și îndrepta relațiile cu moldovenii, pe care i-a jignit nu demult. Iulian Ionescu a simțit că președintele Erdogan ar putea să facă un gest în această privință chiar în această vară. Așadar, Sabia lui Ștefan cel Mare ar putea face o călătorie electorală în România timp de câteva săptămâni, chiar în această vară.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare