miercuri, mai 25, 2022

Janina Sitaru: „Atunci când societățile au instituții democratice reziliente, pericolul mistificării ideologice este mai mic”

Secretarul de stat pentru relații interinstituționale din Ministerul Afacerilor Externe, Janina Sitaru, a participat la deschiderea întâlnirii anuale a delegației române la Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului, alături de ambasadorul Victor Micula, şeful delegaţiei României la IHRA, și reprezentanți marcanți ai mediului academic. 

„Prezentul ne demonstrează că, atunci când nu ne cunoaştem propria istorie, putem fi victimele unor mişcări politice extremiste, care mistifică şi falsifică istoria pentru a-şi dezvolta o naraţiune utilă scopurilor politice urmărite. Atunci când societățile au instituții democratice reziliente, pericolul mistificării ideologice este mai mic. Pentru a întări rezilienţa societală este nevoie să ne recăpătăm memoria propriei istorii, inclusiv a acelor capitole istorice triste, de care nu ne mândrim, precum este Holocaustul. Pentru recăpătarea acestei memorii, trebuie să investim serios în educaţie și cercetare și să continuăm eforturile de aducere la lumină a adevărului istoric, astfel încât distorsionarea trecutului să nu ducă la instrumentalizarea din nou a unor ideologii periculoase în scopuri politice”, a declarat Janina Sitaru în cadrul evenimentului, reamintind totodată ceea ce afirma Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace și supraviețuitor al Holocaustului: “Să uiți, să taci, sa fii indiferent la cele din jurul tău, sunt unele din cele mai mari păcate”.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner