Japonia anunţă un număr record de nave chineze observate în apropierea insulelor disputate

Japonia a observat zilnic nave chineze în apropierea micilor insule disputate între cele două ţări din Marea Chinei de Est, timp de 158 de zile consecutiv, un record, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi, relatează AFP, citată de Agerpres.

Aceste mici insule nelocuite, cunoscute sub numele de Insulele Senkaku în Japonia şi Insulele Diaoyu în China, sunt administrate de Japonia, însă navele Gărzii de Coastă chineze ajung frecvent în apropierea lor, provocând tensiuni diplomatice, potrivit AFP.

Relaţiile dintre cele două puteri asiatice s-au deteriorat semnificativ în 2012, când Tokyo a „naţionalizat” unele dintre aceste insule, scrie agenţia de presă citată.

Luni, Garda de Coastă japoneză a observat patru nave ale Biroului chinez al Poliţiei Maritime navigând în „zona adiacentă” din apropierea insulelor, o bandă de 12 mile marine care se extinde dincolo de apele teritoriale japoneze.

Aceasta a fost cea de-a 158-a zi consecutivă în care nave chineze au fost observate în zonă, depăşind recordul anterior de 157 de zile consecutive în 2021, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului nipon Yoshimasa Hayashi.

„Guvernul japonez consideră că această serie de acte de navigaţie în zona adiacentă şi de intruziuni în apele teritoriale reprezintă o problemă extrem de gravă”, le-a declarat el jurnaliştilor.

Hayashi a adăugat că premierul Fumio Kishida şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acest subiect în timpul unei întâlniri bilaterale cu premierul chinez Li Qiang, duminică, la Seul.

Kishida se află în capitala sud-coreeană unde împreună cu premierul Li şi cu preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol participă la primul summit tripartit în aproape cinci ani, care a avut loc luni dimineaţă.

Luna trecută, Beijingul a protestat după ce o delegaţie de oficiali japonezi a mers în zonă pentru o inspecţie maritimă în jurul insulelor disputate, ambasada Chinei din Japonia denunţând o „acţiune provocatoare”.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare