Justiția a respins anularea conferinței Conservatorilor şi aceasta a fost reluată la Bruxelles, dar rămâne „o pată neagră pe democrația europeană”

Conferința Național-Conservatoare s-a reluat astăzi, după incidentele de ieri. O instanță belgiană a respins ordinul primarului de stânga de la Bruxelles care a închis evenimentul, potrivit Remix News, scrie r3media.ro.

Avocații NatCon au fost implicați marți seara într-o bătălie juridică în fața Conseil d’État, cea mai înaltă instanță din Belgia în probleme de administrație publică, care a decis că evenimentul ar trebui să aibă loc fără interferențe din partea autorităților statului.

ADF International, o organizație juridică angajată în protecția libertății de exprimare, a susținut contestația juridică în fața unui judecător, la 22:30. Verdictul pozitiv a fost dat miercuri, la primele ore ale dimineții.

O declarație a ADF International a dezvăluit că instanța a decis că articolul 26 din constituția belgiană „acordă tuturor dreptul de a se întruni în mod pașnic”. Instanța a constatat că presiunea primarului motivată de „tulburarea gravă a liniștii publice” este nejustificată.

„Permițând Conferinței Naționale pentru Conservatorism să continue, Curtea Administrativă a coborât de partea drepturilor fundamentale ale omului”, a declarat Paul Coleman, avocat ADF International.

„Ceea ce s-a întâmplat ieri este o pată neagră pe democrația europeană. Niciun oficial nu ar trebui să aibă puterea de a închide o adunarea liberă și panică”, a spus el.

„Cum poate Bruxelles-ul să pretindă că este inima Europei dacă oficialii săi permit să se audă doar o parte a conversației europene?” el a intrebat.

Decizia primarului a fost grav condamnată de politicienii din națiunile europene. Chiar și premierul belgian, Alexander De Croo, a descalificat modul de operare al edilului. Rishi Sunak și Giorgia Meloni au fost, de asemenea, față de incidentul provocat de primar.

Meloni a lăudat intervenția lui De Croo. Ea a spus că „toate victimele acestui abuz nejustificat, în special membrii ECR prezenți”, au avut „solidaritatea ei totală”.

Conferința s-a reluat miercuri dimineață. Printre vorbitorii de azi se numără premierul ungar Viktor Orbán, fostul prim-ministru polonez Mateusz Morawiecki. De asemenea, va vorbi și Éric Zemmour, după ce ieri i s-a refuzat accesul.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare