Justiţia australiană aprobă extrădarea în SUA a unui fost pilot al marinei militare americane

O instanţă din Sydney a decis vineri că Daniel Duggan, fost pilot al marinei militare americane, în vârstă de 55 de ani, în prezent cetăţean australian, poate fi extrădat în Statele Unite, unde este acuzat de spălare de bani şi nerespectarea controlului armamentului, informează Reuters, scrie Agerpres.

Conform acuzaţiilor, Duggan a comis infracţiunile prin instruirea unor piloţi militari chinezi pentru aterizarea pe portavioane.

El se consideră nevinovat şi are la dispoziţie 15 zile pentru a contesta decizia.

Extrădarea este decisă în ultimă instanţă de procurorul general al Australiei, ale cărui atribuţii sunt inclusiv cele de ministru al justiţiei.

Soţia lui Duggan, Saffrine, a declarat în afara instanţei că familia va face apel la procurorul general Mark Dreyfus să refuze extrădarea.

În dosarul din SUA sunt inculpaţi şapte complici, printre care hackerul chinez Su Bin, deja condamnat într-un caz despre care avocaţii lui Duggan susţin că nu are legătură cu cel al clientului lor. Su Bin şi-a recunoscut în 2016 vinovăţia pentru furtul unor proiecte de aeronave militare americane, prin accesul neautorizat în sistemele informatice ale unor mari companii din domeniul apărării din SUA.

Duggan a fost arestat de poliţia federală australiană în octombrie 2022, la scurt timp după ce s-a întors din China, unde locuia din 2014. De atunci, el se află într-o închisoare de maximă securitate.

În zilele imediat următoare, Regatul Unit i-a avertizat pe foştii militari britanici să nu instruiască piloţi chinezi la o academie de aviaţie din Africa de Sud, unde lucrase şi Duggan.

Avocaţii lui Duggan au susţinut anterior că nu există nicio dovadă că piloţii pe care i-a instruit acesta erau militari, iar el era cetăţean australian din ianuarie 2012, înainte de comiterea presupuselor infracţiuni.

Soţia fostului pilot şi cei şase copii ai lor sunt de asemenea cetăţeni australieni.

Guvernul SUA a arătat că Duggan şi-a păstrat şi cetăţenia americană până în 2016, când a renunţat la aceasta semnând un document în acest sens la ambasada Statelor Unite din Beijing.

Potrivit unui document trimis de avocat procurorului general, lui Duggan i s-a interzis în 2014 să plece din China, iar despre Su Bin ştia că este un intermediar pentru angajările la compania chineză de aviaţie AVIC.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare