Kamala Harris cere Israelului să asigure un sistem judiciar independent

Vicepreşedinta americană Kamala Harris a cerut Israelului încă o dată să garanteze independenţa sistemului său judiciar, după mai multe luni de manifestaţii împotriva proiectului de reformă a justiţiei dorit de guvernul condus de Benjamin Netanyahu, informează miercuri AFP, conform Agerpres.

Harris s-a pronunţat în timpul unei recepţii organizate marţi la ambasada Israelului la Washington cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la proclamarea independenţei acestui stat.

”Sub egida preşedintelui Joe Biden şi a administraţiei noastre, America va continua să apere valorile care au fost fundamentul relaţiilor între SUA şi Israel, în special continuarea consolidării democraţiei noastre”, a declarat ea.

Valorile celor două ţări se ”bazează pe instituţii puternice, pe contraputeri şi, aş adăuga, pe un sistem judiciar independent”, a subliniat vicepreşedinta SUA.

Potrivit guvernului israelian, unul dintre cele mai de dreapta din istoria Israelului, reforma sistemului judiciar vizează între altele reechilibrarea puterilor prin limitarea prerogativelor Curţii Supreme, pe care executivul o consideră politizată, şi prin sporirea atribuţiilor parlamentului.

Însă opozanţii acestui proiect consideră că astfel se deschide calea către autoritarism în Israel.

După manifestaţii ample împotriva acestui proiect de reformă, premierul Netanyahu a anunţat la finalul lunii martie o ”pauză” pentru a oferi o ”şansă dialogului”, însă până acum mobilizarea nu a fost cea dorită.

Preşedintele american Joe Biden a apreciat că guvernul israelian nu va putea ”continua pe această cale” şi şi-a exprimat speranţa că acesta va ”renunţa” la proiectul de reformă în forma sa actuală.

Pe de altă parte, Kamala Harris şi-a reafirmat sprijinul pentru un stat palestinian independent, declarând că israelienii şi palestinienii ar trebui să ”se bucure de o libertate, o prosperitate şi o democraţie egale”.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare