Kievul califică drept ‘minciună cronică’ acuzaţia Rusiei de implicare în atentatul de la Moscova

Ucraina a calificat marţi drept „minciună cronică” acuzaţiile zilnice ale Rusiei privind presupusa implicare a Kievului în atentatul islamist de vinerea trecută la o sală de concerte de lângă Moscova, relatează EFE şi Unian, scrie Agerpres .

„Încă o dată. A devenit ceva cronic. Există fapte de netăgăduit, o înţelegere comună (în diferite ţări) a cauzelor şi consecinţelor, o neîncredere totală chiar şi din partea ţărilor neutre cu privire la ‘urma ucraineană’ în atacul terorist de la Crocus City Hall”, a reacţionat consilierul prezidenţial ucrainean Mihail Podoliak pe reţeaua de socializare X (ex-Twitter).

După „minciuna” cu o zi înainte a preşedintelui rus Vladimir Putin, care într-un mod „obsesiv şi compulsiv” încearcă să inducă ideea că Ucraina s-ar afla în spatele atentatului revendicat de Statul Islamic, iată că a venit rândul secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, şi al şefului Serviciului Federal de Securitate (FSB), Aleksandr Bortnikov, afirmă el.

Patruşev a declarat că „bineînţeles, Ucraina” se află în spatele atentatului, în timp ce Bortnikov a spus că „islamiştii radicali l-au pregătit”, dar că „serviciile de informaţii occidentale l-au înlesnit”, iar serviciile de informaţii ucrainene au avut o „legătură directă” cu masacrul care s-a soldat cu cel puţin 139 de morţi.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit luni seara pe Vladimir Putin drept o „bestie bolnavă şi cinică”, după ce acesta acuzase, cu câteva ore înainte, Ucraina că s-ar afla într-un fel în spatele atacului, la fel ca şi aliaţii săi occidentali, în special SUA.

În acelaşi timp, şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasil Maliuk, a ridiculizat marţi ordinul de arestare emis pe numele său de un tribunal rus, după ce a detaliat, într-un interviu, execuţiile extrajudiciare în Rusia ale inamicilor Ucrainei, potrivit AFP.

Un tribunal din Moscova a emis un ordin de arestare în contumacie pe numele lui Vasil Maliuk, şeful SBU, în cadrul unei anchete privind explozia sângeroasă din 2022 pe podul Kerci, o structură civilă şi militară care leagă peninsula anexată Crimeea de Rusia continentală.

În paralel, şeful FSB, Aleksandr Bortnikov, a cerut marţi ca SBU să fie declarată drept „organizaţie teroristă”.

Maliuk (41 de ani) este şeful SBU de puţin peste un an şi şi-a asumat responsabilitatea pentru atacurile împotriva adversarilor Ucrainei în Rusia şi în teritoriile ocupate.

El a glumit pe seama ordinului de arestare emis împotriva sa, spunând că acesta a venit din partea „judecătorilor de buzunar” ai Kremlinului.

„Facem tot ce ne stă în putere pentru a-l vedea pe acest criminal de război comparând cât mai rapid posibil în faţa Tribunalului de la Haga”, a adăugat el, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin.

Într-un interviu difuzat luni seară pe canalul ucrainean ICTV, Maliuk a dat detalii despre unele atentate extrem de mediatizate comise împotriva ruşilor.

Întrebat despre implicarea SBU în „lichidarea” duşmanilor Ucrainei, şeful SBU a răspuns: „Nu o vom recunoaşte oficial, dar vă voi da câteva detalii”.

Referitor la un responsabil politic ucrainean susţinător al autorităţilor ruse, Ilia Kiva, al cărui corp a fost găsit într-o suburbie a Moscovei în decembrie 2023 şi a cărui ucidere a fost revendicată de Kiev, arma utilizată a fost „o armă scurtă de 9 x 19 mm”, a spus Maliuk, evocând un „tir în piept, iar apoi un glonţ de control în cap”.

Între altele, el a vorbit şi despre bloggerul militar antiucrainean Vladlen Tatarski, care a fost ucis în explozia unei statuete ce i-a fost oferită într-o cafenea la Sankt Petersburg, în aprilie 2023. O tânără rusoaică a fost condamnată în ianuarie la 27 de ani de închisoare pentru acest asasinat.

„Erau 400 de grame de explozibil termobaric şi a funcţionat ca un brici asupra lui”, a declarat şeful SBU.

În ceea ce-l priveşte pe scriitorul pro-Kremlin Zahar Prilepin, care a fost rănit în explozia unei maşini în Rusia în mai 2023, în timp ce asistentul său a decedat, „bazinul şi picioarele sale au fost grav atinse şi, cu părere de rău, a rămas şi fără organe genitale”, a afirmat Maliuk.

Interviul a fost difuzat într-un moment în care Rusia acuză Ucraina că s-ar fi la originea atacului de vineri seara împotriva unei săli de concerte de lângă Moscova, care a făcut cel puţin 139 de morţi şi a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic. Kievul a negat cu fermitate orice fel de implicare.

Directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Aleksandr Bortnikov, a declarat marţi că SUA, Regatul Unit şi Ucraina se află în spatele atacului de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova, informează Reuters, care citează TASS, potrivit Agerpres.

Mai exact, Bortnikov a acuzat serviciile secrete ucrainene şi occidentale că au înlesnit atentatul, soldat cu 139 de morţi şi revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic.

„Credem că acţiunea a fost pregătită atât de islamiştii radicali înşişi, cât şi, bineînţeles, facilitată de serviciile speciale occidentale, şi că serviciile speciale ucrainene înseşi sunt implicate direct”, a declarat Bortnikov, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

Totodată, Bortnikov a mai declarat că presupuşii autori ai atentatului urmau să fie primiţi „ca nişte eroi” în Ucraina.

„Cel care a comandat (atentatul – n.r.) nu a fost încă identificat”, a susţinut el.

Ucraina a negat acuzaţiile privind implicarea sa în atac, în timp ce ţările occidentale au declarat că, potrivit informaţiilor de care dispun, ISIS-K, filiala afgană a grupării Stat Islamic, a fost responsabilă de atacul de lângă Moscova.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare